Tropesygdommen denguefeber er kommet til Madeira, og rejsende rådes derfor nu til at beskytte sig mod myggestik. Selvom denguefeber for det meste går over af sig selv, er der risiko for at sygdommen udvikler sig alvorligt uden den rette behandling.


Lad ikke myggene afholde dig fra at rejse til skønne Madeira, men huske at beskytte dig selv. Foto: Ninian Reid

Spredes af myg

Denguefebder, som er en virusinfektion overført af myg, koster således på verdensplan årligt koster tusindvis af menneskeliv. Sygdommen, som for første gang blev konstateret på Madeira den 3. oktober, er meget almindelig i tropiske og subtropiske områder i Asien, Afrika og Syd- og Mellemamerika, hvor især småbørn rammes hårdt.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, oplyser at forekomsten af dunguefeber rundt om i verden steget voldsomt de seneste årtier. Over 2,5 milliarder mennesker er ifølge WHO i dag i risikogruppen for at blive smittet, hvilket er over 40 procent af verdens befolkning, og infektionen rammer 50-100 millioner mennesker årligt. Selvom der ifølge Statens Serum Institut aktuelt testes en vaccine, der beskytter mod denguevirus, er en sådan i bedste fald stadig flere år ude i fremtiden, og indtil da findes der ingen vaccine eller forebyggende medicin mod sygdommen.

Forebyggelse og behandling af denguefeber

Efter udbruddet af denguefeber på Madeira, hvor der ifølge de seneste oplysninger fra WHO med sikkerhed er 18 bekræftede tilfælde, har myndighederne på Madeira iværksat en række tiltag for at komme de smittebærende myg til livs.

Samtidigt opfordrer WHO Madera-rejsende, som bliver syge efter hjemkomst, til at overveje risikoen for denguefeber, hvis der optræder symptomer såsom pludselig feber (7-14 dage efter hjemkost), plettet hududslæt, stærke muskel-, led og knoglesmerter såvel som smerte bag øjnene. De fleste, som smittes af denguefeber, har dog heldigvis et mildt sygdomsforløb, der ikke kræver medicinsk behandling.

Rejser du til Madeira, kan du heldigvis også selv gøre meget for at undgå smitten. Det gælder først og fremmest om at undgå myggestik. Både WHO og sundhedsmyndigheder opfordrer derfor Madeira-rejsende til at benytte langærmede skjorter, lange bukser og sokker og bruge midler mod myggestik. Et myggenet over sengen er ligeledes en god ide, men er ikke nok i sig selv, da denguemyg i modsætning til malariamyg også stikker om dagen.