Over to tredjedele af Madeira er ren natur, og få kilometer uden for Funchal og omkring 1800 meter over havets overflade ligger en af Madeiras overjordisk smukke økoparker, der er som skabt til en picnic for to eller hele familien.

Den snoede landevej op til Parque Ecologico do Funchal fører gennem det ene guddommelige udsigtspunkt efter det andet med små rastepladser med bænke, borde og hytter med bålplads, og midt i det hele ligger et naturcenter med café, informationskontor og skolelokaler. Resten må være det nærmeste man kan komme Guds uberørte natur med akacietræer og eukalyptusskove, et rigt fugleliv, kaniner og firben – men ingen farlige dyr.

Funchales økologiske park tiltrækker både turister og professionelle ornitologer, botanikere og geografer fra hele verden. Men naturparken er så stor, at man sagtens kan føle sig som Eva og Adam alene i paradis, selv om området er et populært udflugtsmål. Her er et utal af vandrestier gennem skove og bjerge, der ligger omkring en frodig dal med vandfald ned til et lille vandløb. Vegetationen er utroligt varieret, luften berusende ren, og en lille vej fører ned til et af stedets børnevenlige hovedattraktioner: æslerne.
Æslerne passes af Octavio, der hver morgen kan glæde sig over at se solen stå op over æselstalden og den smukke dal, mens dyrene bare står og gumler, inden de modstræbende skal på arbejde. Og æselridning er totalt fredsommeligt, for de stædige dyr skynder sig på ingen måde og vil helst gøre holdt 117 gange undervejs for at spise græs. Det er måske mest for børn, men også meget antistressende for voksne med en times ridetur på Boneca eller Bianca – og i hvert fald en af de sjoveste måder at opleve Madeiras fantastiske natur på.