Rejsejournalist Katie Hammel fra den amerikanske rejseportal BootsnAll beskriver i en udførlig artikel den portugisiske gastronomi såvel som de portugisiske vine.


Sporvogn i Lissabon. Kilde: Christine Zenino

I en sammenligning af de portugisiske vinruter med de spanske, franske og italienske, kommer journalisten ind på de portugisiske 25 DOC (Denominação de Origem Protegida) vinregioner og fremhæver i særdeleshed de portugisiske vinruter i Dourodalen og Pico (Azorerne).

Lovprisning af lokale specialiteter

Katie Hammel giver udtryk for, at den portugisiske gastronomi fornyer sig og lovpriser især de udsøgte lokale specialiteter som hun har smagt. Hun lægger ligeledes vægt på portvinens historie, og hvorfor den blev en stor stjerne hos englænderne, da de var i krig mod Frankrig i d. 17. årh. og ledte efter en afløser for Bordeaux-vinene. Hun opfordrer læserne til at udforske Portos fortryllende naboby Vila Nova de Gaia og besøge en af de mange portvinskældre i området.

Bar i Lissabon fremhæves

Ifølge journalisten skal man smage på specialiteter som den folkekære likør Ginjinha, der fremstilles af brændevin tilføjet kirsebær og drikkes på mange portugisiske barer og cafeer i små glas med eller uden kirsebær i. En særlig anbefaling får Lissabons ældste ”Ginjinha” bar, beliggende på Largo de São Domingos, ved Rossio pladsen.

Portugisisk øl

De portugisiske øl-traditioner går tilbage til ca. 200 f. Kr., dengang Portugal var en romerske provins og Katie Hammel beskriver derfor også de portugisiske ølmærker Super Bock og Sagres. Mærker som roses for deres spændende og prisvenlige sortiment, der kan nydes alle steder.

Portugisiske lækkerier

Katie Hammel opfordrer ligeledes til at man prøver diverse lækre portugisiske småretter ”Petiscos”, tilgængelige på næsten alle barer, cafeer og restauranter, heriblandt ”Pastéis de bacalhau” (klipfiskkager), ”Rissóis de camarão” (panerede stegte kager fyldt med rejer), tynde lufttørret pølser ”Linguíça, alheira”, (en portugisiske pølse der tilberedes med svine-, okse-, fjerkræskød, brød, mv.). Afslutningsvis gives en varm anbefaling af Portos specialitet ”Francesinhas”, som er den fyldige og yderst kreative version af den franske ”Croque-monsieur”.

Her kan du læse hele artiklen