De naturskønne portugisiske øer Azorerne er vinderne af Quality Gold Coast Awards 2013. En pris, der går til det rejsemål i Europa, der bedst formår at tilpasse turismen til en miljømæssigt og kulturelt bæredygtig form.


Landskab på Azorerne med vulkan i baggrunden. Foto: Horst Evertz

En ærefuld pris til miljøbevidste destinationer

Ierapetra på Kreta vandt andenpladsen, og øerne Gozo og Camino, ved Malta, fik en tredjeplads.

Quality Coast Awards bliver anset som en prestigefyldt pris, der har til formål at hjælpe operatører i turismebranchen med at promovere destinationer, hvor turismen foregår på miljøvenlige og kulturbevarende betingelser. Dette inkluderer respekt for såvel naturen som for lokale traditioner og destinationens særlige skønhed.

Et internationalt panel med Francisco Taveira Pinto, formanden for QualitCost-juryen, i spidsen, valgte for nylig de 100 bedste, mest bæredygtige europæiske destinationer. 1.000 destinationer var blevet nomineret, så udvalget var stort.

I år fandt ceremonien sted i Torres Vedras på det portugisiske fastland.

At Azorerne vinder denne pris er et udtryk for, at juryen anser turismebranchen på disse øer for at være exceptionelt dygtig til at bevare det kulturelle, miljømæssige og lokale særpræg, der kendetegner øerne, trods den megen turisme.

Et særpræg, der jo netop også er uvurderligt i forhold til at fastholde turisternes interesse for de vidunderlige øer.

Vulkaner og hvalsafari

Naturen er det helt store trækplaster på Azorerne, og det er derfor alfa og omega, at den lokale turismebranche er så gode til at holde naturen ren og ubeskadiget, som deres nylige modtagelse af Golden Coast Awards beviser.

For at beskrive Azorernes særlige naturrigdom og naturskønhed, er det næsten nok at sige, at det slet og ret er ordet “paradis”, der ofte bruges om øerne.

Kratersøer, vulkaner, bakker, kløfter og et væld af blomster i alle tænkelige og utænkelige farver. Hvis det lyder som noget for dig, er der ingen grund til at betænke dig med at tage en ferie på de solbeskinnede, frodige øer, der ligger i Atlanterhavet cirka 5 timers flyvning fra Danmark.

Ud over de mest fantastiske gå- og køreture, som giver mulighed for at opleve ørigets natur på nært hold, byder Azorerne også på store oplevelser på havet, for eksempel hvalsafari. Mange forskellige, miljøbevidste turoperatører tilbyder disse sejlture, hvor det er almindeligt at se op til 6-7 forskellige slags hvaler og delfiner.

Mountainbiking og Big Game Fishing er også populære aktiviteter i det paradisiske, portugisiske ørige.

Læs mere om Azorerne.