Barcelos er en lille, nordportugisisk middelalderby, der ligger smukt på et plateau over floden Cavado omgivet af idylliske bakker.


Indgangen til byen hvis man kommer fra Barcelinhos. Kilde: Vitor Oliveira.

Galo de Barcelos

Portugals mest berømte symbol, den portugisiske porcelænshane, er oprindeligt fra Barcelos – og hedder da også Galo de Barcelos på portugisisk. I følge legenden hjalp hanen en rejsende – der var blevet beskyldt for et tyveri, han ikke havde begået – ved at gale hans uskyld ud. Hele historien fortælles på et kors, der står ved ruinerne af fortet Paço dos Duques de Bragança i nærheden af byen.

Oplev Barcelos kæmpemarked

Hver torsdag afholder Barcelos et kæmpemarked centralt i byen på den store, åbne plads, Campo Da Republica. Markedet er blandt de største af sin slags i hele landet, og udvalget af keramik og porcelæn er imponerende. Her kan man også købe et eksemplar af den berømte hane.

Barcelos berømte Korsfestivalen

Hver maj måned fejres korsfestival i Barcelos – på portugisisk, Festa Das Cruzes. Festivalen markerer en begivenhed, der fandt sted helt tilbage i 1504, hvor en lokal skomager på mirakuløs vis så et kors vise sig på gulvet i et kapel. Nu ligger der en kirke, Templo do Bom Jesus da Cruz, på stedet, hvor korset viste sig.

Igreja de Nossa Senhora do Terco – gennemført barokarkitektur

Barcelos har også noget at tilbyde dem, der har arkitektoniske interesser. Kirken Igreja de Nossa Senhora do Terco er bygget i barok og har et utroligt stilrent og gennemført indre med flisemalerier, der viser den sidste nadver og arbejdende munke, og der er også et imponerende loftsmaleri og flotte altre.