En af Portugals mest populære seværdigheder, Belémtårnet i Lissabon, har 500 års jubilæum i 2015. Det fejres i løbet af året med en række events, som vil sætte fokus på historien bag et af Portugals mest ikoniske bygningsværker.


Torre de Belém. Foto: Florent Dusonchet, Creative Commons.

Belémtårnet i Lissabon

Da den portugisiske konge Emanuel 1. for 500 år siden beordrede opførslen af Belémtårnet (Torre de Belém), var det for at styrke forsvaret af flodmundingen ved Lissabon. Tårnet står dog også som et vidnesbyrd om de store portugisiske opdagelsesrejsende, som netop drog ud i verden fra Belém.

Ved opførslen i det 16. århundrede stod tårnet længere ude i Tajo-floden, hvor det udgjorde et vigtigt forsvar af Lissabon, men efter århundreders aflejringer har floden ændret sit løb, og i dag ligger tårnet blot et lille stenkast fra bredden.

Belémtårnet er et af de mest berømte eksempler på den såkaldte manuelineske stilart, som blev benyttet i Portugal i starten af det 16. århundrede og opkaldt Emanuel 1., der reagerede 1495-1521, mens stilarten blev udviklet. Belémtårnet blev i 1983 sammen med det nærliggende kloster Mosteiro dos Jerónimos optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Belémtårnet er en Lissabons mest populære turistattraktioner. Det kan anbefales at besøge det flotte monument i den gyldne time før solnedgang, hvor den hvide kalksten tager sig særligt godt ud. Fra tårnet kan du desuden nyde en uforglemmelig udsigt over blandt andet floden og Lissabons berømte hængebro.

500 år jubilæum

Fejringen af dette portugisiske nationalsymbol vil i 2015 omfatte en bred vifte af events såsom udstillinger, konferencer og koncerter.

Allerede i januar afholdes “Talks on Belém Tower” samtidig med udstillingen “The Magnificent and Beautiful Tower”, der fokuserer på tårnets og området historie. Besøger du Lissabon fra maj til juli, kan du opleve koncerter inde i tårnet.

Læs mere om begivenhederne i forbindelse med fejringen af Belémtårnets jubilæum på Lissabons turistkontors hjemmeside her

Find også mere information om seværdighederne i Belém og resten af Lissabon her på hjemmesiden.