Overvejer du at rejser til Midtportugal så er her 10 byer som ikke nødvendigvis stå i alle guidebøger og som absolut er et besøg værd på en bil-rundrejse til Midtportugal

Penacamor er en grænseby, som har været kampplads for både romerne, visigoterne og maurerne, og som blev overtaget af Tempelridderen, Gualdim Pais, i det 12. århundrede. Slottets vægge står stadig stolt i de stille gader i denne lille by, som ellers kan byde på Misericord-kirken fra det 16. århundrede, katedralen, gabestokken og det restaurerede slot.

Manteigas ligger i hjertet af det bjergrige område, Serra da Estrela, og er en lille by, som udover tekstilindustrien også har fokus på turisme, og hvert år tiltrækker et stigende antal turister. Tæt på Manteigas finder man Pousada de Saõ Lourenço, som er det ideelle sted for besøgende, der ønsker at trække sig lidt tilbage fra turismen. Her har man rige muligheder for at smage på klassiske regionale retter, såsom røde bønner, kålsuppe og ørred i løgmarinade.

Argani byder på kirken São Gens, som sandsynligvis stammer fra det 14. århundrede, og omkring 2 km fra byen finder man helligdommen af Monte Alto, hvor man kan besøge kapellet Senhor da Ladeira, med en figur af Jesus Kristus, fuldt påklædt med en toppet hat.

Proença-a-Nova er en lille by fra antikken, omgivet af smukke dybgrønne skove af fyrretræer, som bugter sig i de charmerende dale fyldt med oliventræer og kornmarker. Området byder på utallige oplevelser i den skønne natur, hvor klipperne står højt omkring vandløbene og strandene med tidevand. Her finder man nogle åndeløst smukke landskaber når de mange kirsebærtræer står i fuldt flor.

Gois er mere en otte århundreder gammel, og ligger i en smal, dyb dal imellem bjergene og Carvalhal og Rabadão. Udover renæssance-kirken, Santa Maria Maior, så er det værd at beundre Manueline-broen med de tre buer, slottet, samt panelerne på loftet af Paços do Concelho, som afbilleder fantasivæsener og bibelske figurer. I de nærliggende områder kan man opleve forskellige kapeller med fantastisk udsigt, såsom kapellet Santo António das Neves, i midten af Serra da Lousã.

Pinhel var tidligere centrum for et netværk af forter, og byen blev i begyndelsen af det 14. århundrede omdannet til et imponerende citadel af Kong Dinis. Mange rester af de primitive vægge kan stadig ses idag, samt de to store firkantede tårne, som fortsat er at finde på slottet. Det er værd at besøge kirken Santa Maria do Castelo, hvor man finder en bemærkelsesværdig skulptur der illustrerer ”de hellige mødre”, samt de fjorten malerier i det centrale kapel fra det 17. århundrede.

Arouca er beliggende i en grøn dal, og den vigtigste attraktion i byen er det store Mosteiro de Arouca. Klosteret er mere end tusind år gammelt, og virker uberørt af tiden, ligesom resten af denne lille og stille by. Besøgende kan deltage i guidede rundture i kirken og det tilhørende museum, som indeholder vidunderlige sølvdekorationer, møbler og religiøse kunstværker, og især fremtrædende er kisten i sølv og ibenholt med et billede af prinsessen, samt det tilhørende alter.

Oliveira do Hospotal tilhørte engang ordnen Hospitallers, og blev skænket til dem i 1120 af moderen til Kong Afonso Henriques. Byen ligger på en skråning og krydses af floden, Cavalos, hvorfra man kan betragte de snedækkede højder af Serra da Estrala. Byen har en interessant kirke, en gabestok og Santana Kapellet fra det 18. århundrede.

Caramulo er et hemmeligt og fortryllende sted markeret af kontraster og er et overflødighedshorn af indtryk fra de mange bakker og dale. Den friske luft og det fortryllende landskab udgør en uimodståelig nydelse, for dem der ønsker at geare lidt ned fra det hektiske liv i byerne. Caramulo er hjemsted for mange kurbade, og byder desuden på et spændende museum med veteranbiler og en kunstsamling, der indeholder værker af Picasso, Dali og andre berømte malere.

Castelo Branco rejser sig på skråningen af en bakke, og fastslår dermed sin historiske funktion som en defensiv fæstning, hvilket også bekræftes af slottet, hvorfra man kan opleve en panoramisk udsigt helt ud til Gardunha-bjergene, samt Tagus-floden. Byens største attraktion er Jardim do Paço, haven ved biskoppens palads, som blev anlagt i det 18. århundrede af biskop João de Mendonça.

Har du oplevet portugal på en bil-rundrejse, skriv et rejsetips om dine oplevelser.