Den berømte boghandel ”Lello e Irmão” i Porto er kåret som verdens 3. smukkeste boghandel af den australske rejseguide Lonely Planet. I 2008 blev samme boghandler kåret som verdens 3. flotteste af den britiske avis ”The Guardian”.


Den berømte boghandler ”Lello e Irmão” i Porto er kåret som verdens 3. smukkeste boghandel

Grundlagt i 1869

Den oprindelige boghandel blev grundlagt af Ernesto Chardron i 1869, men hans pludselige og tidlige død medførte, at den blev solgt, og i 1894 købt af de to Lello-brødre, som stod for opførelsen af den bygning, vi kender idag – og som er berømt verden over.

Dedikation til arbejdet

Den lidt over 100 år gamle boghandel ligger i en fantastisk bygning, der er blevet bygget til formålet af den portugisiske ingeniør Francisco Xavier Esteves, og opført i 1906 med en smuk facade i Art Nouveau-stil. Indretningen indvendigt er lavet i malet gips med smukke reoler og lofter holdt i neo-gotisk stil, samt en smuk spiraltrappe, der fører til første sal og gallerierne. I loftet er der også et smukt blyindfattet glasvindue med Lello-familiens motto: ”Decus in labore” (dedikation til arbejdet).

Nationalt monument

Boghandlen bliver besøgt af mange kunder og studerende p.g.a. af sin høje kvalitet i sortimentet og også af mange turister, da den er kvalificeret som nationalt monument. Den blev restaureret i 1994 og efter den 11 måneders lange ombygning står Lello i dag som den så ud ved sin indvielse i 1906.

Én af verdens smukkeste cafeer

Det siges, at nogle scener af Harry Potters film nr. 2 er blevet inspireret af netop Lellos boghandel. Udover Lellos boghandel har Porto én af verdens smukkeste og mest renommerede cafeer i Art Nouveau-stilen, nemlig den berømte Café Magestic.

Lello blev Lonely Planets nummer tre efter ” City Light Books” i San Francisco (USA) og ”El Ateneo Grand Splendid” i Buenos Aires (Argentina).