Vil du krydre ferien i Algarve med spændende madoplevelser, er det et must at prøve cataplana - indbegrebet af regionens kulinariske traditioner.


Cataplana med alt godt fra havet. Foto: An en Alain, Creative Commons.

Opkaldt efter gryden

Cataplana er faktisk navnet på den wok-lignende gryde, traditionelt fremstillet af kobber, som retten tilberedes i.

I modsætning til en almindelige wok har en portugisisk cataplana dog et stort hængslet låg, som kan sluttes helt tæt ned over gryden. En cataplana-gryde er derfor som skabt til at tilberede lækre simreretter, der i Algarve ofte byder på fisk og skaldyr.

Rødder i den arabiske verden?

Ligheden med den marokkanske tagine, et glaceret lerfad med kegleformet låg, som ligeledes bruges til at “trykkoge” maden, gør, at cataplana-grydens rødder menes at gå tilbage til maurernes indtog på Den Iberiske Halvø.

Andre mener dog, at der er tale om en nyere opfindelse, og at kobbersmeden Armando Luz (1927-2002) er fader til den cataplana, man kender i dag. Hvorom alt er, så er cataplana-retter stadig yderst populære i Portugal, særligt i landets sydligste region Algarve.

Sunde og velsmagende retter

Ingredienserne i en cataplana varierer fra region til region, men der indgår som regel tomater, løg, urter og vin. Dertil tilføjes et udvalg af årstidens grønsager og forskellige former for kød, som i Algarve med den lette adgang til havets ressourcer naturligvis ofte består af fisk og/eller skaldyr. En af de mest populære retter er således Ameijoas na Cataplana, dvs. muslinger.

Der findes dog også cataplana-varianter med svinekød, kylling og andet godt.

På de fleste restauranter sættes den karakteristiske gryde direkte på bordet. Man skal normalt bestille til mindst to personer, men det er da også en hyggelig oplevelse at samles omkring den stadig dampende ret. Der serveres som regel frisk brød til.

Lav din egen cataplana

Har du selv fået lyst til at eksperimentere med cataplana hjemme i køkkenet, kan du med fordel benytte ferien i Algarve at købe en af de karakteristiske gryder på et af de mange markeder eller i en butik.

Lidt søgning på nettet viser dog, at det også er muligt at finde webshops med cataplana-gryder i sortimentet. Ligeledes er det nemt at finde inspiration til retterne i de mange opskriftssamlinger med portugisiske retter, som findes online.

Vidste du, at Algarve i 2013 var med til at få middelhavskost optaget på UNESCO’s verdensarvsliste?