I oktober og november måned har du mulighed for at opleve eksperimenterende design og kultur i Lissabon. ExperimentaDesign - i år forkortet EXD11 - er en begivenhed af internationalt format. Nogle af udstillingerne foregår undendørs og giver mulighed for at nyde det milde klima i Lissabon om efteråret.


Voyager. Foto: ExperimentaDesign

ExperimentaDesign indtager Portugals hovedstad Lissabon hvert andet år – de ulige år som i år, 2011. Arrangementet er dedikeret moderne arkitektur og samtidskultur.

I år dækker ExperimentaDesign hele perioden fra onsdag den 28. september til søndag den 27. november og åbnede altså i forgårs. Perioden er fordelagtig, fordi klimaet i Lissabon er behageligt om efteråret med godt vejr og sol en stor del af tiden.

Design og arkitektur i Lissabon

ExperimentaDesign rummer en lang række forskellige aspekter af design og arkitektur, samt grafisk design, filmkunst, industrielt design, fotografi, musik og video. Og der er naturligvis arrangeret masser af udstillinger og aktiviteter under forløbet.

I forbindelse med ExperimentaDesign afholdes også konferencer, der tiltrækker eksperter, designere, akademikere og arkitekter fra hele verden. Mange af udstillingerne under ExperimentaDesign har gratis adgang på åbningsdagen og derefter er det op til den enkelte udstilling at fastsætte en entre, men det er generelt meget rimelige priser – set med danske øjne.

Blandt hovedtalerne ved ExperimentaDesign er syv internationale eksperter og praktiserende ud i design og arkitektur og relaterede områder. Talerne kaldes Lisbon Lectures – altså Lissabon-forelæsningerne, og de fungerer som fokuspunkt for de biennale møder. Talerne inspirerer publikum og er en lige så væsentlig del som udstillingerne og de andre aktiviteter under ExperimentaDesign.

Kreative Lissabon

Fokus ved ExperimentaDesign er i det hele taget meget på at inddrage publikum i udviklingen og inspirere det til at overveje de udfordringer, kreativ tænkning står overfor i dag.

Et af årets store emner er nyttig og unyttig i forhold til design og arkitektur, og både en del af talerne og en af de største udstillinger kredser om dette emne. Ud over udstillinger og taler, er der særprojekter, og installationer der integrerer ind i Lissabons by-rum.

Du kan læse meget mere om ExperimentaDesign på den officielle hjemmeside.