Madeira er meget mere end smuk natur og blomster, ja faktisk er en af de ting vi elsker ved Madeira det gode køkken, som gang på gang overrasker os. Vi har spurgt mange af de lokale om hvorfor maden er så god på Madeira. I følge de lokale er en af årsagerne til maden ofte spiser bedre end andre steder i Portugal, den at at Madeira altid har haft mange besøgende der har slået sig ned på øen fra andre lande i både Europa, men også fra Asien og Sydamerika.
Derfor skal du rejse til Madeira så glæd dig til god mad, men husk på at ligesom andre steder hvor der er mange turister, gælder det om at se sig for, ofte ligger den bedste restaurant ikke på hovedgade, men rundt om hjørnet… gør som os når vi rejser til Madeira, spørg de lokale…

Madeiranerne elsker mad, og de kulinariske oplevelser på Madeira er en fryd for både øjet og smagsløgnene.
Fisk, olivenolie og hvidløg går igen i mange af de lokale madspecialiteter på Madeira, og kort fortalt minder de lokale retter ikke så lidt om dem, vi kender fra Middelhavslandene. Men der er en lille smagfuld forskel: de mange eksotiske frugter, som dyrkes på øen, bruges i alle mulige fantasifulde sammenhænge, og inspirationen er ikke kun hentet i Portugal, men også i Afrika.
Madeiranerne elsker mad. De spiser ofte ude og kan sagtens finde på at nyde en tre retters menu to gange om dagen. Det meget varierede kulinariske Madeira dufter, smager og tager sig ud på tallerkenen, så det er en fryd for alle sanserne. Portionerne er ikke for kostfornægtere, og udvalget af restauranter er overvældende stort – især Madeiras størrelse taget i betragtning. Det kan sagtens lade sig gøre at få en rigtig middag til to for rundt regnet 150 kr. – vel at mærke inkl. husets vin, der som regel er portugisisk og god, og selv på toprestauranterne lyder regningen som regel på mindre end halvdelen af, hvad man måtte betale hjemme i Danmark for en tilsvarende gastronomisk oplevelse.
De fleste madeiranere sværger til fisk hver dag, men spiser gerne kylling eller oksekød til højtiderne – og i alle tilfælde sammen med et stort udvalg af ens friske grøntsager, der må få topkarakterer hos selv de mere kræsne økologifreaks eller svorne vegetarer.
Under en typisk middag serveres først tre-fire delikate småretter sammen med øens fortræffelige landbrød. Hovedretten kan f.eks. være Espetada-spyd med små grillstegte oksekødsstykker, tunbøf med ingefærchutney, kylling druknet i Madeira-vin eller øens berømte dybhavsfisk Espadaen, der tilberedes med bananer. Hertil er der altid flere forskellige slags friske grøntsager, der virkelig smager af vitaminer: sprød savojkål, bønner, stegte søde kartofler, gulerødder, yams og solmodne tomater samt små kogte kartofler, evt. pomfritter eller Miho frito, der er stegt majsgrød – en madeiransk specialitet a la Italiens pollenta.
Og selvom man nu er nået til et punkt, hvor det turde være nok for en aften med de kulinariske himmerigsmundfulde, så er det simpelthen umuligt at modstå dessertvognenes fristelser – lige fra de brasiliansk inspirerede solgule kager af æg, kokos og mangofrugt til de hjemmelavede buddinger eller orangeparfaiten med Madeira-iscreme.
Til slut gør det underværker med en stærk espresso, og heldigvis kan de også kunsten at brygge god kaffe i det lille slaraffenland for både gourmeter og gourmander.

Du kan læse meget mere om Madeira her på Portugal.dk og har du selv besøgt Madeira og kender en god restaurant, så skriv et rejsetips så andre brugere af siden kan få glæde af dine oplevelser.