Portugiserne elsker fisk, og på de traditionelle restauranter venter dig mange spændende kulinariske oplevelser med alt godt fra havet. Her får du en lille parlør og guide til de fiskeretter, som du ofte finder på menukortet.


Stegte sardiner. Foto: Jos Dielis, Creative Commons.

Alt godt fra havet i Portugal

Den lange kystlinje giver Portugal nem adgang til havets spisekammer. De friske forsyninger af mange forskellige typer fisk og skaldyr kommer til udtryk i et bred udvalg af retter.

Stjernen i det portugisiske fiskekøkken er torsken, som dog nu til dags skaffes i Nordatlanten.

I Portugal tilberedes torsk på adskillige måder og indgår i en række af de mest populære fiskeretter. Kærligheden til torsk er så stor, at den letteste vej til berømmelse i Portugal eftersigende er, at skabe en populær opskrift på torsk.

De mest populære torskeretter går således igen hjemme i køkkenet og på restauranternes menukort. Alle portugisere kender retter som Bacalhau à Brás (torsk med pomfritter og æg), Bacalhau à Gomes de Sá (ovnbagt med kogte kartofler og æg), Bacalhau com Natas og pataniscas (friturestegt med svøb af persille, kartoffel og løgkompot).

Du vil derudover dog også opleve, at der rundt om i landet er andre lokale favoritarter og tilberedningsmetoder. I Lissabon har man for eksempel en særlig forkærlighed for sardiner (serveret med grillede peberfrugter) og rød mulle. Rejser du i den sydlige del af Portugal, kan du se frem til at nyde godt af en udbredt tradition for at tilberede stykker af fisk på grill. I Algarve er det desuden et must at prøve muslinger tilberedt i en cataplana, Ameijoas na Cataplana.

Parlør til besøg på fiskerestauranter

  • Peixe – fisk
  • Ameijoa – musling
  • Atum – tun
  • Bacalhau – torsk
  • Besugo – brasen
  • Camarão – reje
  • Carangueijo – krabbe
  • Carapau – makrel
  • Cavala – makrel
  • Cherne – havaborre
  • Choco – blæksprutte
  • Dourada – brasen
  • Espadarte – sværdfisk
  • Lagosta – hummer
  • Linguado – søtunge
  • Lula – tiarmede blæksprutter
  • Moreia – muræne
  • Ostra – østers
  • Pargo – guldbrasen
  • Peixe espada – sort sabelfisk
  • Pescada – kulmule
  • Polvo – blæksprutte
  • Robalo – sea bass
  • Safio – lille havål
  • Salmão – laks
  • Salmonete – multe
  • Sapateira – krabbe (stor)
  • Sardinha – sardin
  • Sargo – havrude
  • Tamboril – havtaske

Besøg et fiskemarked i Portugal

Du kan smage fantastiske fiske- og skaldyrsretter på utallige gode restauranter, næsten uanset hvor du rejser i Portugal – ikke mindst når kysten er inden for en rimelig afstand.

Det store udvalg af friske fisk, kan desuden opleves ved at besøge et af de lokale fiskemarkeder. De mange eksotiske fisk som ligger på rad og række er et fascinerende syn samt en chance for at få sat “ansigt” på menukortets navne.

I Lissabon kan du hvert år deltage i en stor fiskefestival, hvor mesterkokke fra ind- og udland giver prøver på deres kunnen. Læs mere på www.peixemlisboa.com

Læs også mere om lokale fiskemarkeder rundt om i landet her på Portugal.dk