For første gang nogensinde har en af Lissabons største seværdigheder, Jeronimos-klostret, rundet 1 million besøgende inden for ét år. Det skete forlenden da et intetanende franske par løste billet til det imponerende bygningsværk.


Den flotte klostergård. Foto: Chris Brown, Creative Commons.

20 procent flere besøgende

Er du på storbyferie i Lissabon, er en tur til Belém i den vestlige udkant af byen et must. Her tiltrækker det store, smukke kloster Mosteiro dos Jerónimos sig hurtigt ens opmærksomhed.

I år har Jeronimos-klostret haft 20 procent flere besøgende end sidste år, hvor rekorden på én million med omkring 994.000 besøgende allerede var inden for rækkevidde. Da der er stadig over en måned tilbage af 2016, har det noget tid stået klart, at man ville runde milepælen i år.

Derfor stod TV og journalister klar i kulissen, da et par fra Marseille på ferie i Lissabon forleden løste billet nummer én million. Netop franske turister har stået for den den største del af væksten i klosterets besøgende i år. Det heldige par fik gratis adgang.

Stigningen i antallet af besøgende afspejler sig i indtægterne, som ifølge direktør for Jeronimos-klostret, Isabel Cruz Almeida, nu er på 5,5 millioner euro.

UNESCO verdensarv

Jeronimos-klosteret ligger på stedet, hvor Henrik Søfareren byggede en lille kirke i det 15. århundrede. Det var her Vasco da Gama bad en bøn, inden han for først gang begav sig afsted for at finde søvejen til Indien syd om Afrika. Det lykkedes som bekendt, og Manuel 1. besluttede, at der skulle bygges et større kloster til ære for ekspeditionen og skytshelgen Jerónimos i taknemmelighed de rigdomme, som den nye handelsrute indbragte. Det store bygningsværk blev for en stor del finansieret af 5 procents skatten på handelen med Afrika og Østen.

Kongen valgte at lade Sankt Jeronimo-ordenen bruge klosteret og her sørger for åndelig vejledning til søfarerne og bede for kongens sjæl.

Klosteret som blandt andet rummer Vasco da Gama’s grav, står i dag meget velbevaret og tæt på sin oprindelige strand, trods det store jordskæv i 1755. Bygningsværket som anses for et af de bedste eksempler på den den manuelinske-gotiske stil, blev i 1983 sammen med det nærliggende Belémtårn optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

Vidste du i øvrigt, at det eftersigende var munke på Jeronimos-klostret, som bagte de første pastéis de nata? En lækkerbisken som du heller ikke må gå glip af på en ferie i Lissabon.

Nærmeste metrostation er Belém station, ligesom du kan tage sporvogn 15 samt en række bybusser hertil. Du kan læse mere om åbningstider, billetpriser osv. på klosterets officielle hjemmeside her

Du kan finde mange flere tips til de mest populære seværdigheder og oplevelser i den portugisiske hovedstad her på Portugal.dk

De 10 mest besøgte seværdigheder i Lissabon