Europas højeste domstol fastslog torsdag, at den portugisiske regering har anvendt ulovlige metoder til at blokere for det spanske mobilselskab Telefónicas forsøg på at købe sig til fuld kontrol over den brasilianske mobil-gigant Vivo, som den ejer sammen med det portugisiske Telecom.


EU-domstolen kalder den portugisiske regerings metoder "ulovlige"

EU-domstolens afgørelse kom en uge efter at den portugisiske regering overraskede investorerne i portugisiske Telecom ved at udnytte sine såkaldte gyldne aktie i Portugal Telecom til at blokere for et tilbud på 7,15 milliarder euro for sin halvdel af Vivo, der er den førende mobiloperatør på Brasiliens eksplosivt voksende trådløse marked.

Læs også artiklen: Portugal i juridisk strid med EU-domstolen.

Afgørelsen i EU forventet

Den portugisiske regering, med premierminister José Socrates i spidsen, har begrundet sin beslutning om at blokere salget af Vivo med ”nationale interesse”, og argumenteret for, at andelen i Vivo er af afgørende betydning for Portugal Telecom’s vækst. Alligevel var EU-domstolens afgørelse forventet blandt de fleste iagttagere, efter at en foreløbig afgørelse fra generaladvokaten gik imod den portugisiske regering. Den portugisiske regering sagde torsdag, at den ville respektere rettens afgørelse.

Kampagne imod protektionisme

I sin afgørelse siger domstolen, at Portugal havde “tilsidesat sine forpligtelser i henhold til den frie bevægelighed for kapital.” Lissabons intervention i striden blev bredt fordømt i sidste uge af EU-embedsmænd som en tilbagevenden til uønsket protektionisme. Embedsmænd i Bruxelles har længe været i gang med en kampagne for at stoppe Portugal og andre regeringer i EU fra at bruge ”gyldne aktier” til at blokere udenlandske overtagelser af firmaer med den begrundelse, at kapitalen skal kunne flyde frit på tværs af landegrænserne.