Hvor sankthansaften i Danmark traditionelt er en forholdsvis stille affære med bål og hekseafbrænding, fejres Johannes Døberen i Porto med en af Portugals største gadefester.


Midnatsfyrværkeri ved Douro-floden i Porto. Foto: Lachlan Heasman, Creative Commons.

São João festivalen – gadefest i Porto

Ved midsommer fejrer adskillige byer rundt om i Portugal Johannes Døberen, men festivalen i Porto, Festa de São João, er i en klasse for sig. Festivalens historie går flere århundreder tilbage og er ligesom i Danmark en sammenblanding af hedenske og kristne skikke.

Om aftenen den 23. juni fylder tusindvis af feststemte mennesker storbyens gader med parader og dans til langt ud på natten. Udover bålafbrændinger inkluderer de lokale skikke denne aften blandt andet at daske hinanden kærligt i hovedet med bløde plastikhamre og opsendelse af små papirballoner med ild.

God mad og fyrværkeri

Festlighederne er især koncentreret omkring Portos gamle bydele og bymidte, hvor der i løbet af aftenen er masser af live musik og overalt er opstillet boder, hvorfra der traditionen tro denne aften serveres grillede sardiner eller ‘caldo verde’, en suppe med lamme- og fårekød.

Festens højdepunkt er ved midnat, hvor indbyggernes samles langs Douro-floden ved byens vartegn, Dom Luís broen, for at beundre et stort fyrværkeri.

En måned med festivaler i hele Portugal

Rejser du til Portugal i juni, er det ikke kun i Porto, du har chancen for at opleve og deltage i festivaler. Tidligere på måneden holder Lissabon en tilsvarende stor fest, Santo Antonio festivalen, hvor indbyggernes om aftenen den 12. fejrer byens skytshelgen Sankt Anthonius.

Find mere inspiration og tips til din næste rejse til Portugal her på hjemmesiden.