Filigrankunsten har eksisteret i mange århundreder og stammer oprindelig fra Det fjerne Østen. Den nedarvede teknik, kendt så langt tilbage som til de græske og romerske kulturer, blev bragt til Den Iberiske Halvø af folk fra Middelhavsområdet, som udvandrede til vestlige områder.


Ring med filigran. Kilde: Jastrow

I Portugal er et af de ældste kendte spor af filigranarbejde et par øreringe, som blev fundet ved Citania de Briteiros, en jernalderbosættelse nær Braga i den nordlige del af landet.

Smykker i samme stil og fra samme periode blev fundet på andre arkæologiske pladser i den samme egn. Det ejendommelige ved disse smykker er, at de blev fundet i et område, som stadig har en aktiv guldsmedeindustri i dag, eller mere præcist, en industri, som udelukkende er helliget produktionen af filigranværker.

Stigende efterspørgsel på filigran

Skønt de portugisiske guldsmede ikke havde mistet deres færdigheder og kendskabet til teknikken, så fik hele produktionen nyt liv fra perioden, hvor portugisiske opdagelsesrejsende tog ud, og i tiden derefter. I dag er produktionen af filigran ikke kun rettet mod indenlandske købere, men også mod de professionelle og mod turistmarkederne, hvor efterspørgslen efter denne slags smykker er stadig stigende.