Hval – og delfin interesserede kan glæde sig til en rejse til Azorerne. Ny forskning har afsløret et stigende hvaler i Atlanterhavet ved Azorerne om foråret og i løbet af sommeren.


Kaskalothval gør klar til at dykke. Kilde: Harald MM

Hvalerne ved Azorerne studeres

Denne stigning, som Azorernes Universitetet har dokumenteret, kan skyldes en stigende vækst af organismer i havet, der tjener som føde for hvaler. En af organismerne der oplever en meget stor produktionsstigning er et krebsdyr oprindeligt fra Nordatlanten – ved navnet Krill, der er meget kalorierig, hvilket udgør en meget vigtig energikilde for hvalerne under deres migration.
En anden mulig forklaring på det høje antal forbipasserende hvaler kan være de mange undersøiske bjerge under Azorernes farvand, som kan have stor betydning og virke for hvalerne som vejskilte til og fra fødeområder.
Azorernes universitet har siden 2010 kørt et satellitstyret telemetri-program med henblik på at studere hvalernes adfærd. Det sker ved, at hvaler får implanteret en sensor, der hjælper med at forstå hvad dyrene laver mens de opholder sig på Azorernes farvand og hvad der tiltrækker dem til øgruppen.

Oplev hvalerne ved Azorerne tæt på

Hval- og delfin safari kan opleves på alle Azorernes øer. Man sejler typisk 5 til 20 km ud på Atlanterhavet. Det er en stor naturoplevelse at se disse kæmpedyr, der kan nemt bliver til over 20 forskellige typer såsom spækhuggere, grindehvaler, delfiner, kaskelotter man får mulighed for at opleve på nært hold.

Aktiviteter på og i havet ved Azorerne

Vandsport er meget udbredt på Azorerne. Den vidunderlig og rige undervandsfauna byder på utællelige oplevelser, lige fra sejlads, kajak, surfing og fiskeri til det unikke eventyr med bureauer som er specialiseret i hvalsafarier, svømmeture med delfiner og dykning på Azorerne, samt hav-kayak, sejlads, mv. Om sommeren er havvandstemperaturen ved Azorerne mellem 19 og 24 grader.