En af Lissabons mest besøgte attraktioner, Det Nationale Karetmuseum, fejrer dets 110 års jubilæum i nye omgivelser. Museets samling giver et enestående indblik i Portugals fortid som stormagt.


En af de kongelige kareter. Foto: Pedro Ribeiro Simões, Creative Commons.

Museu Nacional dos Coches

På karetmuseet, Museu Nacional dos Coches, kan du se en enestående samling af overdådigt udsmykkede vogne og bærestole i mange former og størrelser, der vidner om Portugals dage som rig stormagt.

Museet blev oprettet i 1905 af Portugals sidste dronning, Amélia de Orleães, som ønskede at kongefamiliens flotte vognpark skulle udstilles fremfor blot at stå gemt væk og samle støv.

Samlingen inkluderer kareter, der stammer helt tilbage fra det 16. århundrede. Ifølge Portugals kulturminister er karetsamlingen den største og bedste bevaret i verden. De forgyldte og overdådigt udsmykkede kareter har i tidens løb være brugt af ikke blot af det portugisiske kongehus, men også af kongelige, kejsere og andre personer fra datidens absolutte magtelite rundt om i Europa.

Nyt moderne hjem i Belém

Oprindeligt blev kareterne udstillet i en ridehal fra det 18. århundrede i tilknytning til Palácio de Belém. Pladsen var dog trang i den i øvrigt smukke hal, og det blev derfor besluttet at karetmuseet skulle have en ny adresse.

I denne uge åbner Museu Nacional dos Coches derfor i nye rammer på den anden siden af gaden i en moderne bygning, der er tegnet af den anerkendte brasilianske arkitekt Paulo Mendes da Rocha. Den nye bygning giver musset tre gange så meget plads til udstillinger.

Du kan finde flere informationer om museet på den officielle hjemmeside her (portugisisk).

Mange seværdigheder i Belém

Placeringen af musset i Belém ved Tajo-floden er passende, da det var herfra opdagelsesrejsende som Vasco da Gama i 15 og 16-hundrede tallet drog ud i verden. De hjembragte rigdomme i form af blandt andet krydderier og ædelmetaller gjorde Lissabon til en af datidens mest velhavende byer.

Det Nationale Karetmuseum er ikke den eneste populære seværdighed i Belém. Det er også i denne bydel, at du finder for eksempel Belémtårnet og Jerónimosklostret.

Læs mere om Belém