På fredag er det den 13. En dag mange forbinder med uheld og uhygge. Men i Montalegre i det nordlige Portugal er det en stor festdag, hver gang den 13. falder på en fredag.


Foto: Turismo En Portugal, Creative Commons.

Sexta13 – Noite das Bruxas

Landsbyen som ligger tæt ved den spanske grænse, har fejret fredag den 13. siden 2002. Festen i Montalegre har med årene udviklet sig til en af de største gadefester i landet, som tiltrækker hekse, spøgelser, dæmoner og andet godtfolk fra hele Portugal.

Festen skydes i gang præcis klokken 13.13, hvorefter byens gader fyldes med fyrværkeri, akrobatiske numre, “eksorcismer” og musikoptog. Et af aftenens højdepunkter er forestillingen, hvor præsten blander Queimada do esconjuro – en brandydrink lavet med citron, æble, kanel og sukker – som eftersigende fordriver alt ondt fra kroppen.

Den store hyldest til overtro og mystik, Sexta13 – Noite das Bruxas, foregår ikke kun i byens gader og ved slottet. De fleste af byens hoteller og restauranter deltager også med kreative dekorationer og særlige fredag den 13.-menuer, som bidrager til aftenens magiske atmosfære.

Festen fortsætter hele natten og også lørdag er der blandt andet en koncert om aftenen.

Når du ikke til Nordportugal i denne omgang, får du chancen for at opleve den store gadefest igen den 13. oktober 2017.

Læs mere om festen på den officielle hjemmeside: www.sextafeira13.org