Monsanto blev i 1938 kåret til Portugals "mest portugisiske landsby", men ved første øjekast kan det være svært at se hvordan den lille landsby skulle være typisk portugisisk. Det er trods alt de færreste huse i Portugal, som ligger klemt inde mellem gigantiske kampesten.


Monsanto. Foto: Guy Moll

En rejse tilbage i tiden

Den eventyragtige landsby Monsanto har ikke forandret i flere hundrede år og fungerer i dag som et levende museum, hvor du har chance for at opleve en enestående kombination af portugisisk landsbycharme, unik arkitektur og historiske seværdigheder.

I Monsantos smalle brostensbelagte gader mellem bygninger med røde tegltag vil du snart se, hvorfor byen anses for at være meget portugisisk. På nogle af bygningerne heriblandt kirken, kan du blandt andet se eksempler på den særlige portugisiske Manueline stilart. Men selvom Monsanto på mange måder repræsenterer en klassisk portugisisk landsby, vil de fleste nok imponeres mest over den måde hvorpå de gigantiske kampesten indgår i byens opbygning.

I stedet for at forsøge at fjerne de mange kampesten har indbyggerne i Monsanto således valgt at lade deres granithuse følge stenenes former, og mange steder i byen kan du derfor se enestående huse, som er bygget sammen med, ind under eller ovenpå de store sten.

En dramatisk historie

Monsanto er en af kun 12 officielt udpegede historiske landsbyer i Portugal, som er kendetegnet ved at have spillet en strategisk afgørende rolle i at forsvare landet mod invasion gennem tiderne.

I Monsanto markere man for eksempel hvert år den 3. maj med en festival, at byen i det andet århundrede f.v.t. modstod en romersk belejring i syv år. Da landsbyboerne ifølge legenden indså, at de ikke kunne holde ud meget længere, smed de det sidste af deres forråd ned fra borgens mure for at give indtryk af, at deres forråd stadig var rigeligt til at fortsætte modstanden. Bluffnummeret virkede, og romerne ophævede deres belejring.

Læs mere om Portugals historiske landsbyer på Portugals turistkontors hjemmeside

Monsanto ligger nordøst for Castelo Branco, en anden af Midtportugals interessante seværdigheder, og besøges nemmest med billeje, eftersom de offentlige transportforbindelser hertil er mangelfulde.