De mange parker og haver i Porto udgør grønne åndehuller, hvor du på en storbyferie kan tage en pause og måske nyde en picnic i flotte omgivelser med gode udsigter over byen. I Porto's måske smukkeste have, Jardins do Palácio de Cristal, er fantastiske panoramaudsigter over byen og Douro-floden bare en del af oplevelsen.


Palacio de Cristal. Foto: Edgar Jiménez, Creative Commons.

Krystalpaladset i Porto

Jardins do Palácio de Cristal (Krystalpalads-haverne) lidt vest for Porto’s gamle bymidte er opkaldt efter den bygning i glas og jern, som oprindeligt stod i parken, men som i 1956 blev erstattet af den nuværende pavillon, Pavilhao Rosa Mota. Pavillonen med det kuppelformede tag bruges nu til dags til koncerter og andre større arrangementer, ligesom den rummer et auditorium og en café.

Omkring Pavilhao Rosa Mota finder du eksotiske planter, store sjældne træer, statuer, springvand, en lille sø og påfugle, der vandrer frit rundt. Der er her og der indrettet små temahaver forbundet af smukke alléer såsom Jardim dos Sentimentos (sansehaven), Jardim das Plantas Aromaticas (den aromatiske have) og Jardim do Roseiral (rosenhaven), ligesom der i området blandt andet også ligger et kapel og museer.

Museer i haven

Når det lykkes dig at løsrive dig selv fra de fantastiske udsigter over floden og byen, kan du eventuelt fortætte videre til portvinsmuseet, Museu do Vinho do Porto eller Museu Romântico da Quinta da Macieirinha, hvor du kan fordybe dig i Porto’s aristokratiske fortid. Kombinationen af inden- og udendørs seværdigheder i Jardins do Palácio de Cristal betyder, at den er et besøg værd på alle årstider.

Når du forlader Jardins do Palácio de Cristal, finder du desuden lige på modsatte side af gaden starten på det område i Porto med flest kunstgallerier. Særlig i Rua Miguel Bombarda ligger der mange.

Du kan finde mere information om Porto’s parker og haver på byens officielle turistkontors hjemmeside her

Storbyferie i Porto

De smukke haver er bare et enkelt eksempel på, hvorfor Porto bør stå højt på din liste over rejsemål i Portugal. Udover de mange historiske og kulturelle seværdigheder i Porto, rummer denne del af Portugal desuden et væld af andre interessante byer og områder.

Du kan naturligvis finde endnu mere inspiration til en storbyferie i Porto eller en rundrejse i det nordlige Portugal i de andre artikler her på Portugal.dk