Den meget omtalte portugisiske fodboldtræner José Mourinho - som er berygtet for sit temperament, men også anerkendt for sin målrettethed og sine resultater - er blevet kåret til årets andenbedste fodboldtræner i 2010.


José Mourinho blev nr. 2 i konkurrencen "Årets bedste fodboldtræner"

Den karismatiske herre, som har en lang og succesfuld karriere bag sig, er søn af den tidligere portugisiske landsholdsmålmand Félix Mourinho og startede ud som fodboldspiller, men på grund af sin utilfredshed med sin karriere tog han en uddannelse som fodboldtræner, hvilket bragte ham den virkelige succes og gjorde ham berømt i hele verden.

I lære hos Bobby Robson

Han arbejdede som assistenttræner samt ungdomstræner i starten af 1990’erne sammen med den engelske træner Bobby Robson i Sporting Clube de Portugal og FC Porto og senere i FC Barcelona. Han lærte meget af dette samarbejde og begyndte at fokusere på trænergerningen og oplevede en succesfuld periode som træner for FC Porto, som han blev cheftræner for i 2002. Kort efter vandt han den portugisiske liga-pokalturnering og UEFA Cup i 2003.
Succesen fortsatte i 2004, da Mourinho bidrog til at føre holdet til toppen af ligaen for anden gang og vandt UEFA Champions League med klubben.

Titel-vinder i Premier League

Mourinho blev cheftræner for Chelsea F.C. i 2005 og vandt Premier League-titler i henholdsvis 2005 og 2006. Trods hans kontroversielle metoder og udtalelser til pressen er han en velanset fodboldtræner og vandt Chelseas fans hjerter, der kaldte ham ”The Special one” og lavede en ”Mourinho-sang” for at ære ham. Efter uenigheden med Chelseas ejer Roman Abramovich forlod Mourinho Chelsea og blev cheftræner for FC Internazionale Milano fra 2008. Efter at have bragt den italienske klub succes blev det bekendtgjort i maj i år, at Mourinho skulle være Real Madrids cheftræner.

Flosset moral

Det hører med til historien om Mourinho, at han tilsyneladende er villig til at bruge alle midler for at vinde titler – sådan som det kom til udtryk i Champions League-opgøret mod Ajax i Amsterdam den 23. november, hvor han tilsyneladende fik to Real Madrid-spillere til at trække et rødt kort, så de ikke ville få karatæne i mellemrunden. Denne handling fik efterfølgende UEFA til at tildele Mourinho to dages karatæne, hvoraf den ene dog er på prøvetid de næste tre år. Den slags umoralske tricks deler vandene blandt fodbold-entusiaster og har også fået en del til at hævde, at Mourinho – sine træner-talenter upåagtet – ikke er et godt eksempel for fodbolden og at han burde udvise mere moralsk format og integritet med den indflydelse og berømmelse, han har.