Tysklands forbundskansler Angela Merkel er på besøg i Lissabon for at vise sin støtte til den portugisiske regerings spareplaner. Men i befolkningens er modstand mod stramningerne til gengæld stigende, og i en ny video rettes kritikken mod netop Tyskland.


Protester mod nedskæringer i Portugal. Foto: edro Ribeiro Simões

Kritik af Tysklands rolle

Den portugisiske regering er således hjemme kommet under stigende pres for at genforhandle EU’s redningsplan for Portugal på 78 milliarder euro.

Angela Merkel roste søndag på portugisisk tv regeringen for at have modet til at indføre de tiltag, der skal reducere statens underskud, og sagde i samme ombæring, at hun “i øjeblikket ikke ser noget behov for at genforhandle” redningsplanen.

Passos Coelho, Portugals premiereminister, bebrejder statens underskud på Portugals tidligere regeringer og mener, at den eneste løsning er at leve op til de mål som redningsplanen har fastsat. “Vi ville i dag have langt større vanskeligheder, hvis ikke vores europæiske partere, herunder Tyskland, havde hjulpet os med de lån, vi har modtaget.”

I oppositionen er alle dog ikke enige i, at resten af Europa, og i særdeleshed Tyskland, viser tilstrækkelig solidaritet med Portugal. Derfor har politikeren Marcelo Rebelo de Sousa lanceret en video, som henvender sig til netop Tyskland. I videoen laves en kritisk sammenligning mellem Portugal og Tyskland, hvor det blandt andet understreges, at portugisere allerede arbejder mere end tyskere og betaler mere i skat.

Du kan se videoen herunder.