Der er store oplevelser i vente for heste-interesserede i Portugal, når Portugals største heste-festivaler afholdes i november måned. Mellem d. 5. – 7. og 10. – 14. november afholdes den 35. nationale hestefestival, samt den 12. internationale Lusitano-hestefestival i Golegã.


Ét af verdens mest betydningsfulde heste-arrangementer afholdes i Portugal i kommende måned

Portugals “heste-hovedstad”

Golegã ligger ca. 60 km. nord for Lissabon og er en hyggelig landsby med hvidkalkede huse og en smuk kirke i manuelinsk stil fra d. 16. årh., men også kendt som Portugals ”heste-hovedstad”. Den ligger midt i et stort uspoleret sletteland, der er præget af mange private stutterier, beliggende på store landejendomme, hvis marker er dyrket med korn, solsikker, vinstokke og kendt for sine heste og tyre.

Find hoteller i Lissabon

Portugisiske cowboys

Vi befinder os også i tyrefægtningens land og her er det naturligt at se ”campinos” (portugisiske cowboys), der rider side om side med deres kvægflokke og fører dyrene med sig ved hjælp af en lang stok for at holde sammen på dem. Det er blandt andet disse cowboys´ opgave at forberede og udvælge dyrene til tyrefægtning, slagtning og avl. Deres dragter er meget specielle og farverige og er nemme at genkende p.g.a. deres grønne og røde hue, rød vest, hvide knæstrømper med dobbelt kant og en rød kvast øverst.

Find rejser til Midtportugal

Et af de vigtigste heste-arrangementer i verden

Golegãs hestefestival er det ældste, største og mest typiske hestearrangement, der holdes i Portugal og ét af de vigtigste i verden for heste-interesserede. På markedet fremvises de fineste eksemplarer af portugisiske heste, som bliver solgt og brugt til tyrefægtning eller til heste-opdrættere verden rundt. Alle markedets dage er fyldt med spændende aktiviteter, og er årets højdepunkt for ryttere, hesteavlere og hesteinteresserede, samt alle festivalens gæster. Gæsterne har ikke blot mulighed for at opleve den berømte Lusitano-hest, men også samt at smage de lokale specialiteter i forbindelse med S. Martinho (Mortensaften i Danmark), hvor det blandt andet er tradition at spise ristede kastanjer, drikke rødvin eller ”Água-Pé” (ung og let vin), samt at tænde et lille bål og hoppe over det.

Kom nemt til heste-festivalen med billeje i Lissabon.

Verdens ældste ridehest

Lusitano-racen har, så vidt vides, eksisteret i ca. 5000 år og er verdens ældste ridehest. Den var blandt andet meget beundret af grækerne og
romerne, der betragtede den som den allerbedste hest. Den har sin oprindelse på den Iberiske Halvø og i mange århundreder har man ført en meget skrap kontrol med den genetisk avl af hesten for at sikre, at den blev ved med at være fuldblod. Lusitano er en meget elegant og alsidig hest, hvorfor den er repræsenteret i stort set alle discipliner på højt niveau i den moderne ridesport.

Den sjældne Lusitano-hest

Lusitanos sjældenhed hænger sammen med et meget begrænset antal af 2000 hopper på verdensplan. I Portugal er der ca. 1000, i Brasilien 600, i Frankrig 200, og de øvrige er fordelt i Mexico, Storbritannien, Belgien, Tyskland, Italien, Canada og USA.

Næsten udslettet under Napoleons invasion

I 1748 blev det officielle stutteri grundlagt af kong João V, først i Portel/Alentejo og senere flyttet til Alter do Chão, også beliggende i Alentejo. Den berømte Marquis de Marialva fik ansvaret for at stå for avlen og opdrættede de Lusitanske heste, som blev berømte i hele verden. Under Napoleons invasioner i begyndelsen af det 19. årh. blev racen næsten udslettet på nær en lille flok, som var opstaldet på en gård i Ribatejo. Indtil 1960 delte den stambog med den spanske Andaluz-hest, hvor den omsider fik sin egen identitet og stambog i et vellykket forsøg på at bestemme racen.

Medvirkende i “Ringenes Herre”

Lusitanos heste blev udvalgt til at medvirke i filmen ”Ringenes Herre”.