De små Pasteis de carne er perfekte til madpakken eller til at tage med på en picnic i det grønne. De halvmåneformede madbrød som har gået deres sejrsgang verden over, kan - delvist - spore deres rødder tilbage til Portugal.


Praktiske og lækre. Foto: Krista, Creative Commons.

Fik kulinarisk inspiration i Indien

Da de portugisiske opdagelsesrejsende vendte tilbage til Portugal var det ikke kun med guld, elfenben, sukker og krydderier i lasten. Søfarerne hjembragte også nye ideer og kulturelle indtryk fra den store verden.

Efter Vasco da Gama i 1498 fandt søvejen til Indien, skete der for eksempel i løbet af de efterfølgende århundreder en udveksling af kulinariske traditioner mellem portugisere og indere i Goa. I kolonien fik portugiserne formentlig smag for de indiske samosaer og gujiyaer, som man siden videreudviklede hjemme i Portugal (og Galicien) til madbrød kaldet “empanadas” eller “pasteis de carne”.

Navnet empanar, som betyder “at indpakke eller dække i brød”, bruges i dag mange steder om denne type madbrød. Normalt laves de med krydret kødfyld, men findes også i vegetariske eller søde udgaver.

Fra Portugal til hele verden

Empanadas fandt vej fra Portugal og Spanien til blandt andet nye kolonier i Latinamerika. I dag er empanadas for eksempel noget nær en nationalret i Argentina, hvor de findes i mange variationer.

Sprøde brød med lækkert kødfyld er naturligvis en forholdsvis simpel ide, som uden tvivl er opstået ad flere omgange i forskellige kulturer. Et egentlig “stamtræ” over de populære madbrød er derfor ikke nemt at lave, da mange lande i dag har deres egne variationer. Fra østeuropa kendes for eksempel piroggerne, ligesom de italienske calzones måske eller måske ikke er direkte inspireret af empanadas.

Rejser du i Portugal, er pasteis de carne blot en af de mange lokale specialiteter, du bør prøve. Find flere artikler om portugisisk gastronomi