På Madeiras nordkyst ligger Laurisilvaskoven. Skoven er beliggende i de høje dele af Madeira, som er mellem 300–1.300 meter høj, og er den største og bedst bevarede skov sammenlignet med skove på de andre atlantiske øer. Laurisilvaskoven på Madeira udgør 15.000 hektar, hvilket svarer til 20 % af Madeiras samlede areal. En del af denne skov er blevet optaget på UNESCOS Verdensarvsliste i 1999.


Laurisilvaskoven. Foto: China Crisis

Unik vegetation i Laurisilvaskoven på Madeira

Laurisilvaskoven på Madeira er en af verdens mest forskelligartede. Den unikke vegetation, man oplever her, findes kun i tempererede og subtropiske områder, og skoven består hovedsageligt af planter fra laurbærfamilien, men også ”Persea Indica” (mahogni).

Vinde der kommer fra nordøsten kondenseres af Laurisilvaskovens vegetation og transformerer sig i vand, som bliver transporteret gennem stier, også kaldet levadas, til kunstvanding i landbrug. Senest er en del af vandet begyndt at blive brugt til energi-generering som fx strøm.

Laurisilvaskovens vandreture

Der er over 2.500 km. stier på Madeira, der er blevet anlagt siden de første portugisiske besættere ankom til øen i det 15. århundrede, og derigennem over 200 forskellige muligheder for at udforske øens vindunderlige og unikke natur.

At besøge Laurisilvaskoven på Madeira er som at bladre i et leksikon om botanik. De mange vandreruter på Madeira er opdelt i forskellige sværhedsgrader, og det er en fordel at tage på opdagelsen med erfarne guider, der kender områder og kan fortælle en masse om fauna, flora, hverdagen, landbrug, mv.

Madeira betyder træ

Da portugiserne opdagede Madeira i 1420 var øen ubeboet og dækket af endnu mere tæt skov end i dag. Derfor fik øen navnet Madeira, som betyder ”træ” på dansk, hvilket gjorde det meget svært at befolke øen i begyndelsen.