En af Madeiras største turistattraktioner er levadaerne – et imponerende system af vidt forgrenede vandingskanaler, der snor sig gennem de naturskønne landskaber på kryds og tværs af hele øen.

Levadaerne leder vandet fra de regnfulde bjergområder ned til øens frodige opdyrkede terrasser og blomstrende grønne parker, hvor kunstvanding er et must på grund af det solrige, tørre klima. De allerførste levadaer blev hugget ud i bjergene af mauriske slaver for hundredvis af år siden, men de fleste kilometer af det enestående levadasystem, der eksisterer i dag, stammer fra begyndelsen af 1900-tallet og i dag er der omkring 2.500 km levadaer, der må få enhver vandrefugl op på dupperne.

På de smalle vandrestier møder man både lokalbefolkningen og turister i alle aldre, og det er meget svært at finde på en undskyldning for ikke at finde kondiskoene frem for at tage på levadavandring. Her kan man beundre den næsten uberørte natur, hvor vandets rislen lyder som blid afstressende musik i ørene, så man glemmer alt om problemer og livsbesvær.
Levadaerne er diskret men tydeligt afmærkede, så det er nemt at finde vej ved hjælp af turistkontorets små kort med turforslag, og de allerfleste steder skråner det velholdte stisystem kun let, så de fleste kan være med – og der er også kortere ture på helt ned til et par kilometer, som er værd at prøve. Er man en børnefamilie på tur, skal man være opmærksom på at ikke alle levadaer er egnede til vandring med børn. Hvis man helst vil vandre i flok, så har de fleste rejsearrangører gruppeture på programmet med transport tur/retur til de smukkeste naturområder, og for levadavandrere er der rig mulighed for at gøre ophold undervejs i de små tehuse eller hyggelige barer, som ligger langs de mest populære ruter.

Det bjergrige Madeira er også stedet, hvor der er fine muligheder for at tage på en uges trekking med overnatning på hyggelige kroer eller i små private pensioner. Og er man mere til det helt vilde kondiræs, så er det heller ikke nogen undskyldning: så gælder det bare om at leje en mountainbike og fræse derudaf ad de snoede levadastier, der er med til at gøre Madeira til en helt unik paradisø til aktiv ferie.

der findes flere lokale bureauer der arrangere vandringer med guide, og danske vandreklubber arrangere ofte rejser til Madeira.