Lissabons stigende popularitet som rejsemål betyder, at byens lufthavn er tæt ved at nå sin maksimale kapacitet. Derfor lægges der nu op til, at Portugals hovedstad skal have endnu en international lufthavn.


Lissabon er i disse år en af de hotteste destinationer i Europa. Foto: Paul Arps, Creative Commons.

Første spadestik i 2019

Trængslen i luftrummet over den populære portugisiske hovedstad kan ifølge Portugals transportminister ikke løses ved blot at udvide den eksisterende Lissabon Humberto Delgado Lufthavn, der er omkranset af motorveje og bebyggelser. Derfor har man i stedet blikket rettet mod flystationen i Montijo på modsatte side af Rio Tejo.

Planen er således, at man allerede i 2017 gennemfører miljøundersøgelser med henblik på at gøre flyvestationen klar til civil luftfart. Transportminister, Pedro Marques, forventer, at det nødvendige anlægsarbejde af blandt andet en ekstra landningsbane vil kunne påbegyndes i 2019 forudsat problemfrie forhandlinger med flyvevåbnet, som benytter Montijo flyvestation nu.

Selvom en endelig beslutning om etableringen af endnu en international lufthavn nær Lissabon sandsynligvis først kan tages i slutningen af næste år på grund af miljøundersøgelserne, ligger det ifølge ministeren fast, at hovedstaden har et akut behov for større kapacitet for at modtage de mange flyrejsende.

I Lissabon er man da også allerede så småt ved at forberede sig på at få en ny international lufthavn i Montijo. En ny bådforbindelse over Rio Tejo er således på tegnebrættet, så der ikke opstår en flaskehals på Vasco da Gama broen, når de rejsende skal til og fra det centrale Lissabon.

Langsigtede planer i Algarve

Var der tale om en anlæggelse af en helt ny lufthavn, ville processen i Lissabon sandsynligvis skulle have haft en længere tidshorisont. At der normalt kan gå adskillige år fra beslutning til indvielse, er man opmærksom på længere mod syd i Algarve – den region i Portugal, som modtager flest ferierejsende.

Her er man netop ved at færdiggøre en større renovation af Faro Lufthavn, den primære indgangsport til regionen for flyrejsende. Men på grund af lufthavnens placering i det naturområdet ved Ria Formosa, er der også her grænse for yderligere vækst.

Algarves hotelforening (AHETA) anbefaler derfor nu, at man snart beslutter sig for at etablere en ny centralt beliggende lufthavn i regionen.

Guide til Portugals lufthavn