Et af Portugals mest besøgte museer, MAAT – Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia, i Lissabon har åbnet for en ny spektakulær udvidelse. Det nye udstillingsareal på 7.000 kvadratmeter knytter samtidigt flodbredden tættere til resten af Belém.MAAT

Kvadratmetermæssigt er den nye bygning som ligger helt ned til floden Tagus, på størrelse med ARoS Aarhus Kunstmuseum. Bag bygningens futuristiske stil står den prisvindende britiske arkitekt Amanda Levete, som har skabt en bygning, der stilmæssigt adskiller den sig meget fra den øvrige del af museet.

MAAT udgøres således stadig også af udstillingerne i det nærliggende gamle elkraftværk, som engang leverede strøm til hovedstaden. Mens det karakteristiske kraftværk fra starten af det forrige århundrede står som en bastant murstenskolos med høje skorstene, er den nye bygning lav og meget mere organisk i sit udtryk.

Udsigt fra taget

Der har været stor interesse for den nye museumsbygning. I forbindelse med åbningen i starten af måneden strømmede 15.000 gæster til, og en gangbro fra togstationen i Belém måtte afspærres, da der var frygt for et kollaps.

Det er ikke kun den udstillede kunst indenfor i den store ovale hal, som gør MAAT til et populært udflugtsmål i Lissabons Belém-kvarter. Den bølgende bygning, der er beklædt i skinnende fliser, er i sig selv turen værd. I udformningen er der da også netop lagt vægt på at skabe et levende rum ved floden. Langs bygningen er der lavet trapper helt ned til vandet, hvis nederste trin oversvømmes ved højvande. Du kan også gå en tur op på den store tagflade, hvorfra der er udsigt over Targus-floden i den ene retning og ind mod byen og det gamle præsidentpalads Bélem Palace i den anden.

Promenaden ved floden har længe lidt under af være afskåret fra det øvrige Belém af både togskinner og en trafikeret vej. Derfor har Amanda Levete også designet en ny gangbro fra taget af museet, som når den står færdig forhåbentlig vil knytte området endnu tættere til resten af byen.

Find mere information om MAAT på museets egen hjemmeside her