En undersøgelse foretaget af Portugals Turistråd blandt næsten tusinde kongresdeltagere i Lissabon i 2010 viser, at den portugisiske hovedstad vurderes som verdens bedste kongresby og feriemål.


Udsigt over bydelen Alfama i Lissabon. Kilde: Miguel Vieira

Denne undersøgelse sætter Lissabon på en fornem førsteplads foran London, Madrid, Paris, Milano, New York, München, Barcelona, Rom, Amsterdam, São Paulo og Berlin.

Gode kongresfaciliteter i Lissabon

92 % af kongresdeltagerne i undersøgelsen var ikke i tvivl om at vælge Lissabon ud fra kriterier som kongresfaciliteter samt hotellernes høje standard i forhold til prisen. 97 % brugte fly som transport til Lissabon, heraf lod 40 % af deltagere sig transportere af det portugisiske flyselskab TAP.

Over halvdelen af efterspurgte (62 %) havde været i Lissabon før, og 99 % mente at det var ”sandsynligt” eller ”højst sandsynligt” at de ville vende tilbage til Lissabon.

Kongresdeltagerene, der hovedsagelig kom fra Spanien, Storbritannien og Frankrig opholdte sig i gennemsnit 4,5 dage i Lissabon og over halvdelen valgte at bo på 4 stjernede hoteller.

Det lave prisniveau i Portugal

Man skal ikke undre sig over, at mange nationaliteter foretrækker Lissabon som forretnings-rejsemål eller til at holde ferie, og at de vil vende igen og igen hertil. Ifølge flere statistikker er Portugal et land, hvor man som turist kan nyde alle bekvemmeligheder uden at det gør ondt på pengepungen.
Portugisere holder i høj grad af deres livsstil og man roligt stole på deres smagsløg, når det for eksempel drejer sig om valg af restauranter. Alle de utallige varierede spisesteder der er at finde i Portugal, som besøges af mange portugisere, er værd at prøve. Fordi priser og madkvaliteten matcher hinanden, og ikke at glemme, for at få oplevelsen af den karakteristiske portugisiske afslappende atmosfære.

Shopping i Portugal – i en klasse for sig

Prisniveauet tiltrækker turisterne, men også de mange shopping-muligheder. Portugisere er glade for at shoppe og går op i smart stilfuldt tøj, sko, tasker i alle internationale kendte mærker. Portugal er det land med flest km2 indkøbscentre pr. indbygger i Europa og åbningstiderne matcher portugisernes hverdagsarbejde. Næsten alle shoppingcentre har dagligt åbent fra kl. 10 – 24 og de fleste har et stort udbud af butikker med diverse internationale anerkendte mærker. Man kan finde tilbud på næsten alle varer året rundt og servicen er af højeste standard, selv om ekspedienterne ikke altid taler engelsk. Dog gør de fleste sig umage, for at yde en personlig og professionel service. Næsten alle shoppingcentre har et stort restaurantområde, hvor man finder alt fra lokale specialiteter til fastfood-kæder.

Alle disse fordele gør det muligt for turisterne at opleve landet/byen om dagen og slappe af med at spise og shoppe om aftenen, og på den måde udnytte dagene i fulde drag.

Danmarks Statistik har udgivet en prisindeks, hvor Portugal fremstår som det Sydvesteuropas billigste land at leve i, når det handler om dagligvarepriser. Det lave prisniveau reflekteres selvfølgeligt i restauranterne, der takket den portugisisk differentieret momssats kan byde på fornuftige priser på både mad og drikkevarer.

Transportsystemerne i de fleste portugisiske byer er effektive og blandt de billigste i hele Europa.