Loulé, 16 km nordvest for Faro, er en typisk markedsby ved foden af højdedrag bevoksede med yndige mandeltræer. Det er en gammel by, men der findes kun få rester af de gamle, dels romerske, dels mauriske, bymure. Byen er nok mest kendt for kunsthåndværk og gammeldags charme.

Når man går rundt i byen, ad smalle brolagte stræder, ser man adskillige gammeldags værkstæder, hvor håndværkerne stadig arbejder med at fremstille produkter af kobber, læder, smedejern eller laver kurveflet og smukke broderier.

Hvis man besøger Loulé i karnevalstiden, normalt i februar, er byen særlig livlig. Folk kommer fra hele Algarve for at beundre de flotte parader og kostumer og nyde den muntre stemning og måske også imponerende fyrværkeri. Nutildags indeholder karnevallet også en satirisk relation til samfundet, det politiske system og årets begivenheder.

I august afholdes en kunsthåndværkermesse, men ofte, og især lørdag formiddag, er der en fin markedsatmosfære i det gamle maurisk-inspirede marked fra begyndelsen af det forrige århundrede.