Igennem århundreder var Terceira en markedsplads, som blev besøgt af mange forskellige skibe fra eksotiske lande, og i løbet af det 16. og 17. århundrede ændrede den lokale gastronomi sig væk fra dens oprindelige enkelhed.


Ostefabrik i Terceira.

Terceiras gastronomiske historie

Over årene blev de lokale retter påvirket af indflydelse udefra, og øens lokale retter blev mere fyldige og raffinerede. Indflydelsen kom bl.a. fra de spanske tropper, som opholdt sig på øen i næsten 80 år, fra folk som flygtede fra enevældige herskere, og fra englændere samt fra klostrene, hvor man fremstillede søde sager og likør.

Madfestival og vin på Terceira

I forbindelse med festivalerne, som finder sted på øen om sommeren, serveres særlige kødsupper (“alcatra” og “cozido”), samt en vin ved navn “vinho de cheiro”. Ved festivalerne serveres også en slags småkager, som har form som dyr eller mennesker. Blandt andre lækre retter kan nævnes en fiskestuvning (“Caldeirada“) med æbler, “morcela”, en slags pølse, samt forskellige traditionelle opskrifter på blæksprutte, kanin (med en speciel sauce ved navn “molho de vilão”, krabber, bramgås og forskellige fiskeretter.

Terceiras søde sager

Men Terceira er frem for alt kendt for sine fremragende opskrifter på søde sager. De fleste af disse godter, som f.eks. “donas-amelias” og “coscoroes” laves efter traditioner fra klostrene. Ost er den perfekte afslutning på et måltid, og osten på Terceira laves enten af gedemælk eller komælk. Hvad angår vin, producerer Porton Marins og Pesqueiro en “verdelho“, og også Biscoitos er ganske berømt blandt lokale vinkendere.