Mange af mine bekendte som har besøgt Algarve, mener Algarve byder på nogle af de bedste strande i Europa, men at maden langt fra lever op til lande som Italien og Spanien. Selv har jeg besøgt Algarve mange gange og jeg oplevede også på de første rejser at manden var simpel og uden meget smag, lige bortset fra fisk og skaldyr som jo findes overalt på kysten. Netop hjemvendt for endnu en dejlig ferie på Algarve vil jeg dog mener at der findes utallige steder på Algarve hvor man spiser mindst lige så godt som på mange restauranter i andre lande, og til langt billigere priser end f.eks. i Italien. Man skal bare holde sig væk fra de største turistområder og ture tage nogle chancer, og f.eks. bestille dages ret på det lokale spisested.

Bortset fra det internationale køkken, som findes overalt på Algarve på grund af de mange turister, så byder Algarve på et stort udvalg af lækre regionale retter, og her er nogle af dem jeg har smagt på mine rejser til Algarve og som jeg varmt kan anbefale andre at prøve. Fiskesuppe, oregano-snegle, cataplana-muslinger, grillet og tørret blæksprutte. Man finder også et rigt udvalg af kager og bagværk, såsom figenkager, marcipankager, Morgado fra Lagos, butterdejskager i Olhão, samt karamelkager fra Tavira.

Skal du rejse til Algarve vil jeg anbefale du undersøger om der er en festival eller event for Algarve byder også på forskellige kulinariske festivaler, f.eks. Monchiques pølsefestival i marts, portugisisk mad-festival i Lagos i juni, ølfestival i Silves i juli, tunfisk-festival i Vila Real de St. António i juli, konditorfestival i Lagos i juli, sardin-festival i Portimão og Quarteira i juli og august, fiske- og skaldyrsfestival i Olhão i august, Algarves restaurant-messe i Lagoa i august, snack-festival i Loulé i august, samt kartoffelfestival og krebsdyrfestival i Aljezur.

I baglandet på Algarve finder du flere vinområder der producere vin som er ganske velsmagende, men jeg vil dog mener at vine fra Alentejo og Douro er bedre end de fleste vine fra Algarve, hvorfor jeg ofte selv drikke disse uanset de fleste restauranter på kysten naturligvis anbefaler deres lokale vine.