Madeira

Den smukke, frodige ø, Madeira, dukker op i Atlanterhavet et godt stykke vest for Afrikas kyst og de Kanariske Øer.


Seixal på Madeira – et flot syn.

Madeira – sol og blomster

De mange solskinstimer og den milde golfstrøm, der omgiver øen, er garanter for det milde klima og den specielle blomsterpragt, der er så karakteristisk for Madeira. Madeira er hovedøen i øgruppen af samme navn og her ligger også øernes hovedstad, Funchal. Der er yderligere 5 øer, hvoraf kun den ene, Porto Santo, er beboet.

Vulkanøen Madeira

Madeira blev skabt ved et vulkanudbrud for omkring 20 millioner år siden og få steder i verden finder man så storslåede naturscenerier som på Madeira. Den særprægede subtropiske beplantning, de grønne bjerge, de dybe dale og de stejle kløfter, der ender ude i det brusende hav fæstner sig på nethinden. Puttet ind mellem al den natur ligger de små hyggelige landsbyer, hvor man stadig kan se de flittige kvinder med et broderi i hånden. De fremstiller de fine duge og servietter, som gennem mange år er blevet eksporteres verden over eller solgt lokalt til de mange turister.

Madeiras levadaer

Madeira er som en flydende have og den vulkanske jord sørger for de ideelle vækstbetingelser for de mange afgrøder, som gror i sirligt anlagte terrasser, der ligger klinet op ad de sydvendte bjergskråninger. For at få regnvandet, der falder på øens nordside, frem til markerne opførtes et sindrigt system af vandingskanaler, de såkaldte levadaer, der strækker sig over 2.000 km på kryds og tværs af øen. En af Madeiras største attraktioner er vandringer langs disse levadaer, hvor man i rigt mål kan nyde den smukke natur og øens skiftende landskaber gennem tæt skov, over åbne marker og ind mellem huse og gårde.

Bademuligheder på Madeira

Madeira har ikke nogen naturlige strande, men der rig mulighed for at nyde badelivets glæder ved nogle af øens naturlige swimmingpools og gode, anlagte strande rundt langs kysten. En flot sandstrand er der til gengæld på nabo-øen, Porto Santo, der nemt kan nås med båd på en dejlig udflugt.

Aktiviteter på Madeira

Madeira kan byde på en lang lække spændende aktiviteter, for folk i alle aldre. Her kan man komme på dybhavsfiskeri, ud at svømme med delfiner, dykke og surfe. For de mere mageligt anlagte er der sejlture og udflugter med bus.

Funchal

Øens hovedstad, Funchal, afspejler øernes spændende historie. Portugiserne kom hertil i 1400-tallet og byen minder på mange måder om Lissabon. I centrum ligger det lokale marked, Mercado dos Lavradores, hvor man absolut må kigge indenfor, hvad enten man skal handle eller blot indsnuse atmosfæren. Her er alt i frisk fisk, spændende frugter, kød i alle afskygninger, oste i lange rækker og masser af lokalt kunsthåndværk. Aflæg også et besøg i den fine Sé-katedral i den gamle bydel med den smukke 1700-tals arkitektur og i den frodige botaniske have med de helt specielle dragetræer og den fantastiske udsigt.

Læs mere om Funchal

Mad og vin på Madeira

På byens mange restauranter står menuen ikke overraskende på en del fisk og skaldyr, lokale produkter som kød og grønsager og ikke mindst et fantastisk udvalg af eksotiske frugter. I Madeiras milde klima vokser papaya, passionsfrugt, avocado, abrikoser og citrusfrugter af alle slags. Inden middagen kan man passende nyde et glas af den berømte Madeira-vin afkølet som aperitif. Den er naturligvis også glimrende tempereret som ledsager til desserten.

Nyheder i Madeira

Indlæs flere

HideawaysTuristbureauer

Hideaways