Enhver, der har været på rejse til Madeira, har ikke kunnet undgå at bemærke, at Madeira er i besiddelse af en enestående natur, som ikke ser sit lige på det europæiske fastlands-kontinent. Ikke mindst er det muligt at komme tæt på denne natur, fordi Madeira besidder et unikt netværk af vandingskanaler, kaldet levadas, som fører regnvandet fra bjergene i nord til de opdyrkede terrasser, vinmarker og parker i syd, hvor den stærke sol og det blide klima gør tilførsel af vand fra andre dele af Madeira nødvendig.


Levada på Madeira. Kilde: Jörg Schmalenberger

Parallelt til disse vandingskanaler løber de legendariske vandringsstier, på Madeira kaldet passeios, som udgør én af Madeiras største seværdigheder og som hvert år besøges af tusinde af Madeira-rejsende.

Madeiras levadaer – hvorend man vender sig hen!

De fleste, der tager på rejse til Madeira, vælger at bo på hotel i Madeiras hovedby Funchal, og herfra er der rige muligheder for at foretage ekskursioner til Madeiras 2500 kilometer lange netværk af levadaer, enten ved at man tager en bus op i bjergene, og derfra påbegynder en rejse ind i Madeiras legendariske natur, eller ved at man lejer en bil, og bruger den til at nå frem til Madeiras storslåede vandrestier. Men man kan også vælge at bruge et hotel på den vestlige, nordlige eller østlige del af Madeira som udgangspunkt for levada-vandring. Hvor på Madeira man end bor, er dog ikke afgørende for, om man finder en levada, for Madeira bugner af dem!

Madeiras levadaer – deres historiske betydning

Levada-stierne blev oprindeligt tillavet af mauriske slaver, som den portugisiske kolonimagt bragte til Madeira – men de fleste levadaer er skabt i begyndelsen af det 20 århundrede. Den sidste store levada, der blev opført, kaldet Levada dos Tornos, blev taget i anvendelse i 1966 og er 106 lang. Igennem Madeiras ca. 500 lange historie har levadaerne haft en stor historisk og kulturel betydning for Madeira. Først udgjorde de et kompliceret kunstvandingssystem; herefter bragte de vand til Madeiras sukkerrørsfabrikker, da sukkerrrørsproduktionen stod på sit højeste; og indtil midten af sidste århundrede var levadaerne, med de ledsagende passeios, Madeiras vigtigste transportmiddel.

Madeiras levadaer i dag

I dag bliver levadaerne passet og plejet af professionelle levadeiros, der sørger for, at nedfaldne blade om efteråret eller jordskred ikke stopper vandets vedvarende rislen. Derfor kan de besøgende trygt vandre langs nogle af de mest berømte levadaer, såsom Levada do Caldeirao Verde og Levada do Caldeirao do Inferno ; eller man kan vælge at gå ad den mindre krævende Levada do Canical. Hvilken af levadaerne man end vælger, vil man kunne nyde Madeiras spektakulære natur!