Duften af ristede kastanjer er indbegrebet af efterår i Portugal, og særligt i forbindelse med fejringen af Morten Bisp har du chancen for at smage denne traditionelle delikatesse.


Et typisk syn i de portugisiske gader i efteråret. Kastanjer ristes i en hullet pande. Foto: Alcino, Creative Commons.

Fest omkring bålet

Mens vi i Danmark traditionen tro fejrer mortensaften med at spise gås eller and, er fejringen af Morten Bisp i Portugal forbundet med ristning af nyhøstede kastanjer og den første prøvesmagning af årets vinproduktion – typisk en Jeropiga-likør.

Rundt om i landet samles folk således den 11. november omkring bål for at riste kastanjer og fejre mortensdag. Festlighederne kaldes i Portugal for magusto, hvilket menes at stamme fra det latinske “magnus ustus”, som betyder “stor ild”.

Er du i Portugal den 11. november og har lyst til at deltage i fejringen, kan det lokale turistkontor som regel vise dig vej til nærmeste magusto. Der er desuden mange restauranter, som i anledningen sammensætter specielle menuer, ligesom vingårde ofte benytter lejligheden til at invitere på vinsmagninger.

Kastanje-festivaller i hele landet

Kastanjer har i århundreder haft en vigtig rolle i det portugisiske køkken, hvor de før i tiden særligt om vinteren udgjorde en erstatning for brød, når der var kornmangel.

Det er da heller ikke kun i forbindelse med mortensdag, at kastanjerne fejres i Portugal. I middelalderbyen Marvão tæt ved grænsen til Portugal afholdes der for eksempel hvert år en festival, Feira do Castanheiro e da Castanha, hvor til ære for de søde nødder. Sideløbende med festivalen vil restauranter i området servere retter baseret på kastanjer. En lignende festival finder sted på Madeira i Nonnedalen i november.