Beliggende på nordbredden af floden Leca, i den nordlige forstad til Porto, er Matosinhos berømt for sin store havn og første-klasses fiske- og skaldyrsrestauranter.


Kilde: Henrique Matos

Kirken i Matosinhos

Leixoes havnen blev opført i 1884 efter Nogueira Soares planer og blev stærkt udvidet i 1932.

Forbi havnen i Matosinhos, på en høj tæt på motorvejen, ligger kirken Bom Jesus fra det 18. århundrede (også kendt som Igreja do Senhor de Matosinhos). Den indeholder en træstatue af Kristus på korset, skyllet op på stranden i det 10. århundrede, hvor en arm manglede. En legende siger, at 50 år efter statuen blev fundet, var der en gammel kvinde, der ledte efter brænde, som fandt træarmen og tog den med til helligdommen, hvor den mirakuløst satte sig fast på statuen. Kirken i Matosinhos har en facade i barokstil og et paneleret loft, der gengiver scener fra Jesu lidelse.

Oplevelser i nærheden af Matosinhos

Kort tids kørsel fra Matosinhos ad kystvejen mod Porto finder man Castelo do Queijo (Osteslottet), en garnison fra det 17. århundrede opført for at mindes Goncalves Zarco, opdageren af Madeira, som ifølge rygtet kom fra Matosinhos. Den indeholder en ældgammel offersten, der blev brugt af keltiske druider i det 6. århundrede. Ved Foz, Portos feriested ved stranden, kan besøgende se Sao Joao slottet fra det 16. århundrede, bygget på pladsen, hvor et Benediktiner kloster lå i det 13. århundrede.