I Portugal er næsten hvert eneste gadehjørne dekoreret med farverige kakler, som pryder monumenter, husfacader, kirker og fortove. De små kakler kaldes på portugisisk for azulejos og afspejler en lang række forskellige stilarter og sprog. Azulejos stammer helt tilbage fra Middelalderen, hvor de blev brugt til at pryde både arkitektur, gulve og vægge til glæde for de portugisiske konger.
De dekorative kakler er stadig den dag i dag en fryd for øjet. Besøg eksempelvis Lissabon, hvor samtlige metrostationer er udsmykket med azulejos, som hver især fortæller en unik historie. Kaklerne kan ligeledes spottes på flere gamle jernbanestationer rundt omkring i landet – især São Bento-stationen i Porto er et besøg værd.

I kystbyen Aveiro er kaklerne også med til at give liv til midtbyens historiske bygninger, der er opført i såkaldt Art Nouveau-stil. I det 19. århundrede fik den berømte keramiker, Rafael Bordalo Pinheiro, lov til at sætte sit personlige præg på byen, da han brugte kaklerne til at give bygningerne et ekspressivt udtryk – blandt andet ved at danne mønstre, som forestillede insekter og planter. De kreative mesterværker kan opleves på Bordalo Pinheiro-museet, der er opkaldt efter selvsamme keramiker. Det er også værd at nævne São Lourence-kirken i Almancil, som er bygget i portugisisk barokstil. Her er både kirkeloft og -vægge udsmykket med de famøse kakler.

Vil man høre mere om historien bag de farverige azulejos samt deres stilmæssige udvikling, er det nationale kakkelmuseum, Museu Nacional do Azulejo, i Lissabon et oplagt udflugtsmål.