UNESCO har på indstilling fra blandt andre Portugal optaget Middelhavskost på sin liste over den immaterielle kulturarv. Algarve får dermed for første gang anerkendt en del af sin kulturarv af UNESCO.


Portugal er rig på kulinariske oplevelser. Foto: Cayetano

Hvad er immateriel kulturarv?

Liste over den immaterielle kulturarv skal i modsætning til Verdensarvslisten beskytte den kulturarv, der ikke kun omfatter bygningsværker og kunstgenstande. På listen, som på dansk er foreslået oversat til ‘uhåndgribelig kulturarv’, findes således allerede den særlige portugisiske musik Fado, som blev optaget for to år siden.

Konventionen til beskyttelse af den immaterialle kulturarv blev vedtaget i 2003, og Danmark ratificerede konventionen i 2009. Listen kan for eksempel omfatte mundtlige overleveringer, scenekunst, ritualer, færdigheder inden for traditionelt håndværk og viden omkring naturen. UNESCO’s formål med listen er at finde og styrke den uhåndgribelige kulturarv gennem forskning og sikre overførslen til nye generationer.

Du kan finde flere informationer om listen over immateriel kulturarv hos UNESCO

Middelhavskost – mere end mad

Middelhavskost blev tilføjet listen over kulturarv på et UNESCO-møde i Baku, Azerbaijan. En portugisiske delegation ledet af borgmesteren fra Tavira i Algarve deltog og overbragte ansøgningen om Middelhavskostens optagelse på listen. En ansøgning som er blevet til i samarbejde med Cypern, Kroatien, Grækenland, Spanien, Italien og Marokko.

I en udtagelse fra FN-organisationen UNESCO lyder det: “Middelhavskost er et sæt af traditionelle metoder, viden og færdigheder givet videre fra generation til generation, som giver en følelse af samhørighed og kontinuitet for de berørte samfund.”

Middelhavskost er kendetegnet ved at have et højt indhold af frugt, grøntsager og nødder, olivenolie, og et begrænset indhold af rødt kød, men i stedet ofte fisk og fjerkræ. En kostsammensætning som i årene løb er blevet kædet sammen med en lavere risiko for hjertekarsygdomme og en generel længere levetid.

Vil du selv udforske det portugisiske køkken og Middelhavskost er en rejse til Algarve et perfekt valg. Læs meget mere om portugisisk mad og Algarve her på hjemmesiden.