NATO´s topmøde 2010 for statsledere og NATO´s regeringer, samt samarbejdspartnere, holdes i Lissabon mellem d. 19. og d. 20. november i Lissabon i det International kongres- og Messecenter FIL, beliggende i Parque das Nações.


NATO-topmødet afholdes i den berømte Parque das Nações

Massive sikkerhedsforanstaltningerI forbindelse med topmødet regnes der med kæmpe sikkerhedsforanstaltninger i Lissabon, særligt hvad angår den lokale trafik omkring møde-området og adgang til FILs område, der vil være begrænset fra d. 18. til d. 21. november. Der er således totalt afspærret for andre end personer med adgang til topmødets kongrescenter fra d. 15. til d. 21. november. Der forventes også ændringer i lufthavnens drift med flyaflysninger og midlertidig lukning af luftrummet. FIL ligger 6 km. fra Lissabons Internationale lufthavn og Lissabons internationale hovedbanegård “Oriente”.

Prominente gæster

Det er første gang, at Portugal, som er ét af NATO-organisationens stiftelsesmedlemmer, holder sådan et vigtigt topmøde. Statsledere fra 28 lande vil være repræsenteret af de respektive statsoverhoveder, udenrigs- og forsvarsministre, samt organisationens samarbejdspartnere og diverse internationale organisationer. Mellem de prominente gæster er USA´s præsident Barack Obama, Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrigs præsident Sarkozy.

Miljø-venligt værtsskab

Valget af Parque das Nações som den ydre ramme for topmødet giver Portugal lejlighed til at vise verden, at landet satser på en miljøvenlig fremtid ved at investere i vedvarende og natur energi. For at bevise det vil man i løbet af topmødets to dage kunne lade sig transportere med elektriske biler, der producerer meget lavt CO2-udslip. Portugal har i forvejen én af Europas største vindmøller-parker med 120 vindmøller i den nordvestlige del af landet, ved Viana do Castelo.