Nordportugal

Det nordlige Portugal er både uspoleret, ukendt og uopdaget – i hvert fald af turister i større mængder. Hvilket i grunden er uforståeligt.


Udsigt fra Vila Nova de Gaia i Porto.

En traditionsrig region

I det nordlige Portugal finder man en smuk og meget spændende egn med hyggelige byer og masser af vingårde med tilhørende maleriske vinmarker på bakkeskråningerne, hvor blandt andet den liflige vinho verde (den grønne vin) dyrkes.

Der er store kontraster i landskabet fra det brusende Atlanterhav, gennem de duftende pinjeskove til det bjergrige, betagende landskab mod nordøst på grænsen til Spanien. I det nordlige Portugal er tiden gået knap så stærkt som længere mod syd – her holdes de gamle håndværksmæssige traditioner i hævd hos både bondemanden, bødkeren og fiskeren.

Nordportugals byer

Det emmer af historie i det nordlige Portugals mange byer. Den mest betydningsfulde er givet Guimãres, der er kendt som ”nationens vugge” – her indledte landets første konge, Alfonso Henriques, i 1100-tallet kampen mod Maurerne. Byen har en enestående samling historiske bygninger, fine, gamle, pastelfarvede huse, der omkranser byens torve og den store fæstning, byens vartegn, Castelo de Guimarães, der regnes for en af Portugals 7 største seværdigheder.

Braga – Portugals religiøse hovedstad

Portugals religiøse hovedstad er Braga, som er et yndet samlingspunkt for katolske pilgrimsrejsende. I og omkring byer er der ikke mindre end 37 kirker, hvoraf domkirken er den absolut største attraktion og desuden Portugals ældste. Også Bom Jesus-kirken højt beliggende i udkanten af byen er et besøg værd, og vælger man at tage de mange trapper op til indgangen belønnes man med en imponerende udsigt og undervejs med livagtige gengivelser af episoder fra Jesu’ vej til Golgata.

Nordportugals kyst

Langs Nordportugals kyst ligger nogle af Europas længste og flotteste sandstrande kun afbrudt af idylliske fiskerbyer som Vila do Conde, der ligger så smukt ved Ave-flodens udmunding og Viana do Castelo, der ud over strandene også har fine eksempler på renæssancearkitektur.

Porto

Porto er den største by i Nordportugal og Portugals næststørste. Det er en livlig handelsby, der først og fremmest er kendt for sin portvinsproduktion og for storhedstiden under søfarernes gyldne epoke. Byen er delt af Douro-floden, fra hvis bred små farverige etagehuse klynger sig til skråningerne. Ude i den travle flod ses de karakteristiske slanke sejlskibe, bacos rabelos, med store vintønder til pynt på dækkene. De blev tidligere benyttet til at fragte portvinen fra vingårdene i baglandet ned til Porto. Nu til dags bruges de til sightseeing og mini-krydstogter. I bydelen Vila Nova de Gaia lige ved den imponerende Dom Luis-bro ligger alle de store portvinshuse skulder ved skulder, og mange af dem byder gerne på en lille rundvisning og smagsprøver af både den røde og hvide portvin.

Nyheder i Nordportugal

Indlæs flere

HideawaysTuristbureauer

Hideaways