Algarves egen hunderace Cão do Barrocal Algarvio er tæt på at opnå officiel anerkendelse. Takket være en målrettet indsats har hunderacen som for få år siden befandt sig på randen af udryddelse, fået et stærkt comeback.Cão do Barrocal Algarvio

Hunderacen der menes at nedstamme fra mynder, var oprindeligt en brugshund, som især blev benyttet i Algarve til kaninjagt. Men ifølge kendere er hunderacen på grund af et venligt sind og blidt temperament også velegnet som familiens kæledyr.

Importerede, udenlandske hunderacer fortrængte med tiden hunden fra Algarve, indtil den i 60’erne var tæt på at være helt forsvundet. For 15 år siden, da der blot var 20-30 hunde tilbage – primært i Barrocal Algarvio – indledte en forening et målrettet arbejde for at genetablere racen.

Det vellykkede avlsarbejde betyder, at der nu ifølge foreningen ‘Associação de Criadores do Cão do Barrocal Algarvio’ (ACCBA) findes over 1500 eksemplar af den mellemstore hunderace. Den portugisiske kennelklub har allerede godkendt en standard for racen, og prikken over i’et er, at Portugals veterinære myndigheder snart forventes at godkende kennelklubbens anmodning om at få anerkendt ‘Cão do Barrocal Algarvio’ som en officiel portugisisk hunderace.

Ifølge den portugisiske kennelklub er hunden fra Barrocal Algarvio af udseende blandt andet kendetegnet ved dens bløde, halvlange pels med krølle på halen. En hanhund kan veje op til 25 kg.

Der findes allerede ti anerkendte hunderacer, som stammer fra Portugal – heriblandt hyrdehunden Cão da Serra da Estrela og Cão de agua, også kaldet portugisisk vandhund.