Den gamle bydel i Porto har de senere år gennemgået en tiltrængt renovering efter lang tids forfald og summer nu igen af liv. Det er blandt andet takket være en ny lejelov, som tilskynder renovering og vedligeholdelse af de smukke gamle bygninger.


Foto: Rick Ligthelm, Creative Commons.

Verdensarv i forfald

Ribeira-kvarteret, en del af den gamle bydel i Porto som ligger ned til Douro-floden, er kendt for sine høje farverige huse og smalle middelalderlige gader. Læg dertil de storslåede paladser og andre smukke bygningsværker i en bred vifte af stilarter, som vidner om bydelens lange historie, og det er ikke svært at forstå kvarterets tiltrækningskraft på besøgende.

Men til trods for at UNESCO i 1996 optog Portos gamle bymidte på deres verdensarvsliste, viste en undersøgelse i 2005, at kun 4 procent af bygningerne var i en “acceptabel bevaringstilstand”. Derimod var 50 procent af de gamle bygninger ifølge undersøgelsen i en tilstand af forfald og 46 procent krævede gennemgribende indgreb.

Den gamle bymidtes forfald blev indledt, da de mest velhavende beboere i 1960’erne begyndte at forlade centrum til fordel for forstæderne. Manglende vedligehold efterlod derefter i en længere periode ikke blot den gamle bymidte i en sørgelig forfatning, men også præget af en stigende kriminalitet.

Lejelov har sat turbo på renovering

Selvom en del af charmen ved Porto netop er byens rustikke atmosfære af falmet storhed, igangsatte man derfor en række byfornyelsesinitiativer for at stoppe forfaldet i den gamle bydel.

En hindring for at tiltrække private investorer har dog været en lejelov, som betød at udlejere ikke måtte hæve huslejen eller kunne opsige lejere. Konsekvensen var, at nogle lejere havde en husleje på ned til blot 20 euro om måneden, hvilket ikke gav grundejerne meget økonomisk incitament til at bruge penge på renovering eller forbedringer.

I 2012 blev lejeloven dog ændret i Portugal og giver nu udlejere mulighed for at genforhandle lejekontrakter, hvis de har planer om at renovere eller forbedre en bygning. Det har ifølge Porto Vivo, en organisation for byfornyelse i Porto, for alvor sat skub i arbejdet med at renovere de gamle bygninger. Ifølge organisationen rapport fra 2013 er 69 procent således i god bevaringstilstand og kun 3 procent kræver stadig mere gennemgribende indgreb.

Livet vender tilbage til den historiske bymidte

I kølvandet på investeringerne i renovering af Portos gamle bymidte er fulgt nye restauranter, barer og butikker.

Er du på storbyferie i Portugals næststørste by, er Ribeira-kvarteret mere end nogensinde derfor værd at udforske. Det er dog langfra det eneste område, du bør opleve. Læs mere om de mange seværdigheder i Portos centrum

Porto er naturligvis også et oplagt udgangspunkt for at udforske resten af Nordportugal, som blandt andet byder på den smukke Douro-floddal med de mange vingårde.

Kilde: Financial Times.