På republikkens 100 årsdag, d. 5. oktober, indviede Portugals præsident, Anibal Cavaco Silva, Champalimauds Stiftelsens nye forskningscenter, der vil stå for progressiv kræftforskning ved at benytte verdens mest moderne teknologi på området.


António de Sommer Champalimaud

Konceptet er ét af de første i verden, hvor et hospital løbende integrerer forskning med henblik på at finde nye medicinmidler til kræftbehandling og neurovidenskabelig forskning.

António de Sommer Champalimaud

António de Sommer Champalimaud var en portugisisk entrepenør inden for bank- og forsikringsverdenenen, men ejede også cement- og tekstilfabrikker. Han var i 2004 Portugals rigeste mand. Samme år solgte han banken og forsikringsselskabet og donerede 500 millioner euroer til grundlæggelsen af en stiftelse, der hovedsageligt vil forske i biomedicin og fokusere på innovativ forskning inden for kræft og neuromedicin.

Smuk beliggenhed i Lissabon

Det nye forskningscenter, beliggende i Belém-kvarteret i Lissabon, består af 3 ultramoderne hovedbygninger, et behandlingscenter, et auditorium og et frilufts-amfiteater. Projektet er blevet tegnet af den indisk arkitekt Charles Correa. Kræftspecialisten fra Harvard universitet og forskningscentrets direktør Ragu Kalluri glæder sig til at tage imod patienter og forskere fra hele verden og tilføjer: “Der vil samarbejdes interaktivt i de innovative, åbne og lyse rum, der er adskilt med glasvægge. Patienter, der venter på deres konsultation, kan observere forskerne, mens de arbejder”. Han referer også til den overvældende beliggenhed og haverne omkring centret. “Glasvæggene med den smukke udsigt til Tejo-floden og den romantiske solnedgang er til fordel for alle her i forskningscentret”, udtaler han til avisen Publico og peger på et vindue som han kalder “Håbets vindue”.

Forskningscentret regner med at tage imod 300 patienter om dagen, når det midt i 2011 vil være fuldt udbygget.