Metroen i Lissabon er berømt for sin flotte udsmykning skabt af de karakteristiske glaserede kakler - azulejos. Men den portugisiske hovedstad er også på gadeplan rig på mere uautoriseret kunst, der i mange tilfælde er mindst ligeså imponerende.


Gadekunst i Lissabon. Foto: Jenny Poole, Creative Commons.

Udforsk gadekunst i Lissabon

Hvor azulejo-kaklerne i Lissabons metro er opsat på bestilling, er meget af den graffiti og ‘street art’ du møder på din vej rundt i byens gader uautoriseret. Ligesom i de fleste andre storbyer møder du selvfølgelig også i Lissabon meget graffiti af tvivlsom kunstnerisk værdi, men selv for det utrænede øje er det tydeligt, at nogle af værkerne må betegnes som kunst og for de fleste bidrager positivt til indtrykket af byen.

Den såkaldte ‘street art’ deler dog ofte vandene, men for mange besøgende giver den en god modvægt til Lissabons mange historiske monumenter og vidner om en levende storby. Gadekunsten giver dig desuden chancen for at gå på opdagelse uden guidebog og blive overrasket over de ting, du støder på.

Nogle steder har bystyret i Lissabon da også taget gadekunsten til sig og opfordret kunstnere til at udsmykke forladte bygninger. Det har givet Lissabon værker, som anses for at være blandt de bedste eksempler på street art i verden.

En ny attraktion i Lissabon?

Det er en kendt sag at kunst i dette offentlige rum er et trækplaster for mange storbyer, som kæmper om turisternes gunst. Om street art opnår samme anerkendelse i myndighedernes øjne som de mere klassiske attraktioner er nok tvivlsomt, og for de fleste vil en rejse til Lissabon da også først og fremmest være en mulighed for at nyde det rige udbud af mere traditionelle kulturhistoriske seværdigheder.

Men der er allerede i dag rejsende, for hvem en vigtig del af besøget i Lissabon er muligheden for at gå på “skattejagt” blandt nogle af verdens flotteste eksempler på street art. Selv hvis du ikke rejser til Lissabon med dette for øje, er skattejagten en chance for at opleve andre sider af Lissabon end de mest populære seværdigheder.

Læs også mere om kunstværkerne i Lissabons metro