Med snoede stræder og særprægede hvidkalkede huse, ligger den lille by Palmela på bjergskråninger 40 km syd for Lissabon og 10 km nord for Setúbal. Portugals første konge, Afonso Henriques, erobrede Palmela fra maurerne midt i det 12. århundrede efter et overraskelsesangreb mod Kongen af Badajoz. Santiago riddermunkene blev senere installeret i slottets kloster i 1194.


Torreão do Castelo de Palmela og Edificio da Câmara Municipal de Palmela. Kilde: Jventura

Seværdigheder i Palmela

Beliggende med en storslået udsigt til en udløber af Serra da Arrábida udgør Palmelaslottet et af de fineste eksempler på portugisisk militærarkitektur. Bygget af maurerne blev det genopført efter det 12. århundredes Generobring, men det blev delvist ødelagt af jordskælvet i 1755, der påførte Lissabon store tab. I slottets fangekælder direkte nedenunder borgtårnet, blev biskoppen af Évora sat i forvaring i 1484 for sin andel i sammensværgelsen mod Kong Joao II. Han døde efter nogle dage, sandsynligvis af en forgiftning.

Oplevelser i nærheden af Palmela

Den 500 meter høje granit højderyg Serra da Arrábida er bemærkelsesværdig for sine plantevækster. Områder på den fugtige nordlige skråning er dækket af den uberørte oprindelige skov på den Pyrenæiske Halvø, mens de solbagte sydskråninger har en mere buskadsagtig vækst, hovedsagelig med stedsegrønne planter.
Kort tids kørsel mod syd fra Palmela er den store fiskerihavn Sétubal, én af de ældste forhistoriske byer i Portugal med et væld af restauranter og interessante steder at besøge.
Byens årlige vinhøstfestival (Festa das Vindimas), der fejres den første søndag i september, er én af de livligste begivenheder i området.