En ”must” på en rejse til Lissabon er en udflugt til det monumentale og fortryllende kvarter Belém, beliggende langs Tejo's bredder.


Fristende lækkerier i konditoriet. Kilde: Sergio Calleja

Beléms berømte konditori

En hyggelige måde at nå frem er at tage den ca. 40 min lange tur med sporvognen nr. 15 E fra Praça do Comércio. Her kan man bruge hele dagen at besøge de imponerende monumenter som Belém tårn, Jeronimus Kloster eller Karetmuseet, men også på at spadserer og slappe af i de flotte haver med havudsigt. Der er hyggelige restauranter og fortovscafeer, men det er ”Pastéis de Belém” konditoriet, som officielt hedder ”Antiga Confeitaria de Belém”, man absolut skal aflægge et besøg for smage deres berømte specialitet.
Konditoriet ligger mellem Jeronimus kloster og Beléms Slot, landets præsidents officielle residens, i den travle gade med de smukke bygninger fra d. 17. og 18. årh. med de håndmalede kakler, karakteristiske vinduer og jernbalkoner på første sal. Det er ikke at tage fejl af, duften kan mærkes udenfor og mange smilende kunder kommer ud med en pose med hvid/blå rør i, fyldt med de berømte linse-lignende kager, der siden 1837 har glædet hundredtusindvis af kunder. Mange rejser langt fra, for her at kunne købe disse unikke kager.

Konditoriets historie

I 1834 blev religiøse ordener opløst i Portugal og derefter lukkede alle portugisiske klostre. En måde at overleve for de sidste munke og nonner var at tilberede og sælge klostrenes kager og specialiteter, og det gjorde jeronimus munke. I 1837 startede man produktionen med en hemmelig klosteropskrift ved det gamle sukkerraffinaderi der lå ved siden af klostret. Dengang, lå Belém langt fra Lissabon og forbindelsen var med dampskibe. Da området tiltrak mange besøgende, blev de smagefulde ”Pastéis de Belém” hurtigt meget populære.

Den hemmelige opskrift

Opskriften blev fra begyndelsen formidlet til chef-konditorer i hemmelighed. Før konditoren får lov til at kende til den hemmelige opskrift, forpligter han sig ved at underskrive en tavshedsaftale og for at komme til dette, skal man have arbejdet i virksomheden i mange år – så at der er tillid til ham. Tilberedningsprocessen er den oprindelig og foregår bag lukkede døren, på et ”Hemmelighedsværksted” uden hjælp af maskiner. Alle ingredienser bliver omhyggeligt udvalgt, hvilket gør det muligt at bevare den højeste kvalitet og portugisiske ægte traditionelle smag.

En unik atmosfære

Konditoriet ser relativt lille udefra, men når man er inde i butikken, føler man den indbydende atmosfære, når man går igennem de store rum med væggene beklædt med de oprindelige håndmalede kakler fra det 17. og 18. årh. Det dufter herligt, når de firkantede store sorte fade passerer forbi med de varme, sprøde Pastéis de Belém. Kagerne spises varme og drysses med flormelis og kanel. De bliver smart pakket ind i specielt fremstillet rør, der bevarer friskheden og er lige til at tage med hjem, hvor de lunes i ovnen.
Det er en særdeles stor fornøjelse at nyde Pastéis de Belém med en lækker ”Bica” (espresso kaffe) og vide at kagerne er blevet valgt af det engelske dagblad ”The Guardian” som verdens 15. bedste delikatesse. Der bliver fremstillet og solgt mellem 14.000 og 20.000 kager om dagen. Konditoriet har dagligt åbent fra kl. 8.00 -23.00 (Vinter) og 8.00 – 24.00 (Sommer).

Se mere på konditoriets egen hjemmeside.