Fatima er en lille, afslappet by i det centrale Portugal, som er dedikeret til Jomfru Maria. Det skyldes, at legenden fortæller, at hun i egen høje person viste sig for tre børn i 1917.


Jacinta Marto (billedet) var et af de tre børn, der så Jomfru Maria i Fatima i 1917. Foto: Ukendt

Uanset om du er troende eller ej, kan du ikke undgå at blive berørt af den spirituelle stemning, der hersker i den lille, hyggelige, bakkede by Fatima. Byen ligger i den centrale del af Portugal, Centro-regionen.

Fatima er et navn, der stammer fra mauernes tid, og byen er opkaldt efter den muslimske profet Muhammeds datter. Den er dog først og fremmest associeret med Jomfru Maria, som ifølge fortællingen viste sig her for næsten 100 år siden.

Året rundt valfarter pilgrimme til byen, og især i dagene omkring d. 13. maj, hvor Maria ifølge fortællingen viste sig første gang, flokkes pilgrimmene om stedet.

En mystisk hvidklædt kvinde med tre hemmeligheder

Byen Fatima, der i dag har knap 8.000 indbyggere, har en historie, der er helt speciel, og som er tæt forbundet med tre børn: Lucia samt hendes fætter og kusine Francisco og Jacinta Marto.

Den 13. maj 1817 vogtede børnene deres får i Cova da Iria, da en hvidklædt dame viste sig for dem. Hun sagde til børnene, at Gud havde sendt hende, og at hun havde en besked, som bestod af tre hemmeligheder: Den første var en vision af Helvede, hvor syndernes sjæle pintes. Den anden var en profeti om Anden Verdenskrigs begyndelse, som endnu lå langt ude i fremtiden på det tidspunkt.

Den tredje kender kun Vatikanet og de tre børn. Lucia, som senere voksede op og blev nonne, skrev denne tredje hemmelighed ned, og Vatikanet har opbevaret den siden 1957.

Jomfruen viste sig i Fatima for sidste gang d. 13. oktober 1917, og denne gang blev det efter sigende bevidnet af omkring 70.000 pilgrimme.

Grantræer og glas

Efter besøget i spirituelle Fatima kan det anbefales at fortsætte til den større, nærliggende by Leiria. Der bør man gå en tur op til det gamle slot, hvorfra man kan nyde en helt fænomenal udsigt over byen, som er omgivet af en stor, frodig granskov.

Træet fra denne skov blev tidligere benyttet til at bygge de skibe, der bar portugisiske søfarere og handelsmænd rundt på deres eventyr på verdenshavene i 1400-tallet.

Næste stop på ruten, når den centrale del af Portugal skal opleves, kan meget vel være den lille by Marinha Grande, hvor man har en lang tradition for at producere kvalitetsglas og glaskunst. Besøg glasfabrikkerne her eller glasmuseet, og køb et par smukke krystalglas med hjem.

Frokosten kan passende indtages i strand- og surfing-byen Nazaré, som ligger fantastisk smukt placeret mellem granskoven og havet. Her fås mange lokale specialiteter med fisk og skaldyr, og udsigten til en gåtur langs vandet efter frokosten lokker også.