Når man nævner ordet Porto kan man ikke undgå at tænke på lækker portvin og det historisk middelalder centrum.


Casa da Música i Porto. Kilde: Filipe Fortes

Arkitektur i særklasse i Porto

Men Porto er også kendt for sine talentfulde arkitekter og tegnestuer. Herunder Eduardo Souto Moura og Siza Vieira, som har udmærket sig internationalt. Porto er rig på gammel og ny arkitektur med spændende eksempler på forskellige tider og byggestile. Hjemmesiden The Cool Hunter, som er specialiseret i kultur og design, har kåret Vodafones hovedsæde i Porto som en af de 20 mest forbløffende og kreative bygninger i verden.
Ifølge hjemmesiden afspejler bygningen, som er et projekt af to portugisiske arkitekter, José António Barbosa og Pedro Guimarães, tiden trends og mener desuden at arkitekterne har skabt en bygning, der udfordrer det statiske og næsten virker ude af balance.
Ifølge The Cool Hunter ser det ud som om bygningen er faldet ned fra himmelen i høj fart, og har boret sig ned i jorden, så man nu kun ser den øverste del.
Udover Portos futuristiske Vodafones hovedsæde, fremhæver The Cool Hunter også kreative kontor-bygninger i henholdsvis Tailand, Canada og Australien.

Casa de Fez i Porto

Inden for arkitekturen fremhæver The Cool Hunter endnu en bygning i Porto, nemlig huset ”Casa de Fez”, tegnet af Alvaro Leite Siza Vieira (der er sønnen af den verdenskendte portugisiske arkitekt Alvaro Siza Vieiras), hvis stil og udførlighed i de mindste detaljer minder om Le Corbusier modernistiske ”Total-kunst”. Arkitekten bor selv i huset.

I 2010 var en af de mest læste nyheder på hjemmesiden i øvrigt historien om det dristige projekt ”Casa do Gerês”; et hus tilhørende en portugisisk familie, som blev tegnet af arkitekterne Graça Correia og Roberto Ragazzi.

Musikhuset i Porto

Under et ophold i Porto kan det ligeledes varmt anbefales at besøge byens moderne musikhus ”Casa da Música”, beliggende ved Praça da Boavista. Musikhuset er tegnet af den hollandske arkitekt Rem Kolhaas og opført som et minde om, at Porto var vært for ”Europas Kulturby 2001” og blev indviet i 2005. Det er Portugals eneste institution, der er dedikeret til at fremme publikums interesse for alle former for musik.