Porto sætter fuld blus på julebelysningen i år. Den 1. december tændes der for næsten 2 millioner lys, som vil skabe julestemning i endnu flere dele af byen.


Jul på Praça General Humberto Delgado i Porto. Foto: Josep Renalias, Creative Commons.

Miljørigtig julebelysning

Selvom årets julebelysning ifølge Porto’s turistkontor er over 50 procent større end sidste år, bliver strømforbruget takket være et skifte til ny LED-teknologi 80 lavere end ved brug af gammeldags glødetrådspærer.

Sammenlignet med tidligere år får besøgende fornøjelsen af julelys i flere af byens gader, markeder og pladser. Man har særligt fokuseret på, der i år er pyntet op i shoppingområder og ved andre populære seværdigheder. Derfor er julebelysningen i år udvidet til blandet Alegria, Bolhão, Damião de Góis, Loureiro og Oliveira Monteiro samt Avenida Dom Afonso Henriques og Praça da Batalha.

Traditionen tro vil tusindvis af mennesker samles den 1. december på Avenida dos Aliados nær det 30 meter høje juletræ foran rådhuset for at se lysene blive tændt.

Ceremonien som sidste år samlede over 20.000 mennesker, byder også på en musikalsk parade, et fyrværkeringshow og en julekoncert med Vozes da Rádio.

Fisk til juleaften

Ligesom herhjemme er juleaften en af årets største højtider i Porto og resten af landet, hvor familien samles om et overdådigt måltid. Fejrer du jul i Portugal, skal du dog ikke regne med at få serveret hverken and eller flæskesteg den 24.

I store dele af Portugal serverer man juleaften derimod bacalhau – saltet torsk – med kål, æg og kartofler som hovedret. I nogle egne foretrækker man i stedet polvo – blæksprutte – juleaften. Oven i hatten kommer naturligvis julens mange traditionelle søde sager som for eksempel julekagen ‘Bolo Rei’.

Efter et godt måltid går man med fyldte maver til midnatsmesse – Missa do Galo – hvor man har mulighed for at ønske venner og naboer en god jul. Dagen efter, juledag, bruger man i Nordportugal ofte torskeresterne fra julemiddagen til at lave ‘Roupa Velha’, andre steder gør kødretterne ofte et comeback på menuen blandt andet i form af cabrito assado – gedekid / lam.